Meiralla vastuullisuus ohjaa päivittäistä toimintaa. Se näkyy niin kunnianhimoisissa tavoitteissamme kuin käytännön teoissa läpi koko arvoketjun. Vastuullisuusohjelmamme perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (SDG). Toimintamme kolme peruspilaria ovat luotettavat tuotteet ja palvelut, hyvinvoivat ihmiset sekä yhteisestä ympäristöstämme huolehtiminen läpi arvoketjumme. Autamme kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja, ihmisten ja yhteisen planeettamme puolesta.

Mausteiden raaka-ainekauppa on globaalia ja pirstoutunutta. Jopa 90 % mausteista tulee pienviljelijöiltä, mikä tuo toisaalta elinvoimaa ja vaurautta alkuperämaiden maaseuduille, mutta toisaalta tekee mausteiden jäljitettävyydestä haastavaa. Hankimme vuosittain maustetehtaallemme noin 5 miljoonaa kiloa raaka-aineita pitkäaikaisilta, luotettavilta toimittajakumppaneiltamme. Hankintojamme ohjaavat tiukat laatuspesifikaatiomme esimerkiksi tuoreuden ja tuoteturvallisuuden suhteen. Tämän lisäksi saatavuus- ja markkinatilanne, raaka-ainekohtaisesti tehtävä vastuullisuus- ja riskianalyysi sekä vastuullisen hankinnan periaatteemme ohjaavat hankintaamme. Mausteiden vastuullisuuden varmentaminen vaatii sinnikkyyttä, pitkäjänteisyyttä sekä ammattitaitoa.

Jotta voimme tarjota asiakkaillemme luotettavia, laadukkaita, tuoreita ja vastuullisesti tuotettuja mausteita, meidän tulee tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä toimittajien ja tuottajien kanssa. Käytämme monia työvälineitä raaka-aineen vastuullisuuden varmentamiseksi. Käytämme aina ensisijaisesti kolmannen osapuolen sertifiointia tai varmennusta (esim. Rainforest Alliance, Reilu Kauppa) Hyväksymme myös kumppaneidemme vastuullisuusohjelmien kautta tulevat raaka-aineet, jos ohjelman periaatteet vastaavat hankintapolitiikkamme periaatteita ja vaatimuksia mm. ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja ympäristön suojelun suhteen, ja jos kumppanimme voi varmentaa ohjelman toteutumisen farmitasolle saakka. Teemme myös itse auditointeja toimitusketjuun.

Viimeisen vuoden aikana olemme analysoineet kuivien mausteiden raaka-aineiden vastuullisuusriskit ja mahdollisuudet sekä linjanneet kunnianhimoiset numeeriset vastuullisuustavoitteet: Vuoden 2023 loppuun mennessä 80 % kuivien mausteiden raaka-aineista on peräisin vastuullisiksi varmennetuista tai matalan riskin lähteistä (BSCI-luokitukseen perustuen). Vuonna 2026 tähtäämme 90 %:iin ja 2030 tavoitteemme on täydet 100 %.

Päästäksemme tavoitteeseemme korvaamme jatkuvasti ns. perinteisiä raaka-aineita sertifioiduilla tai kumppaneidemme vastuullisuusohjelmien kautta vastuulliseksi varmistetuilla raaka-aineilla. Viimeisen 1,5 vuoden aikana olemme kääntäneet jo 22 raaka-ainetta vastuullisuussertifioiduksi tai kumppanuusohjelman piiriin. Muun muassa kaikki musta- ja valkopippurimme tulevat kumppanimme vastuullisuusohjelman puitteissa varmennetuilta tiloilta, ja inkiväärin sekä sarviapilan ostamme Rainforest Alliance -sertifioituina. Lanseerasimme tänä vuonna myös Meira Premium Mausteet -sarjan, jonka tuotteet ovat Reilu Kauppa- sekä Luomu-sertifioituja tai kotimaisia.

Vastuullisuustyö kanelin hankinnassa

Kanelin osalta tyypillisiä viljelyn kestävyyteen liittyviä haasteita ovat kanelipuiden ns. avohakkuut sademetsässä, ja tämän aiheuttamat ongelmat mm. pölyttäjien ja eläinten elintilan kaventumisessa sekä biodiversiteetin köyhtymisessä. Meiran käyttämän kanelin sadonkorjuussa suositaan puun kuorintamenetelmää avohakkuiden sijaan. Tässä menetelmässä kanelipuu jätetään kasvamaan, ja siitä leikataan kanelin raaka-aineena käytettävä kuori pois. Puu selviää yleensä kuorimisesta ja tuottaa sadon uudelleen nopeammin kuin uuden puun kasvattamiseen menisi aikaa, ja metsän elinympäristö ei kärsi niin paljon, koska puita ei hakata pois.

Yhteistyökumppanimme myös kouluttaa kanelinviljelijöitä säännöllisesti kestävään viljelyyn ja sadonkorjuuseen mm. biodiversiteetin suojelun, kanelipuiden istutuksen ja kuorittujen puiden elinvoimaisuuden varmistamisen suhteen.

Meira-valikoimissa on myös Reilu Kauppa- ja Luomu-sertifioitu Ceylonin kaneli. Tämän kanelin viljely tapahtuu luomuperiaatteiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa esim. sitä, että kemiallisia lannoitteita tai hyönteistorjunta-aineita ei käytetä. Viljelijöille maksetaan Reilun Kaupan lisää, ja kolmas osapuoli auditoi tilat säännöllisesti varmistaen sen, että tuotteet täyttävät Reilu Kauppa- ja Luomu-standardin vaatimukset.

Etsimme jatkuvasti Indonesian kassiakanelille vastuullisuussertifioitua vaihtoehtoa. Sen löytäminen on ollut haastavaa Meiran isoissa voluumeissa, saatavuuden sekä tarkan tuotelaatuvaatimuksemme takia (mm. kanelin karkeus). Vaihtoehtoinen suunnitelmamme on toteuttaa ulkopuolisen toimijan (ns. kolmas osapuoli) auditointi Indonesian kanelin osalta vuosien 2022-2024 aikana.

Teemme joka päivä töitä paremman huomisen puolesta. Kaikki mausteemme kehitetään, valmistetaan ja pakataan Suomessa. Laaja valikoima sekä tuotteiden maku, tuoreus, laatu, puhtaus ja vähäsuolaisuus ovatkin nostaneet Meiran kuivissa mausteissa Suomen markkinajohtajaksi. Haluamme tarjota kuluttajille hyvää makua, iloa ja inspiraatiota ruokapöytään, mutta samalla myös huolehtia ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista aina Vallilan tehtaaltamme ruokapöytiin ja alkuperämaihin saakka. Meira-mausteet maistuvat vieläkin paremmilta, kun tiedämme että ne on tuotettu myös viljelijöiden ja planeettamme edun mukaisesti.

Marleena Bask
Johtaja, Strategia ja Vastuullisuus