Meira panostaa mausteiden laatuun ja makuun

Ilmastollisista syistä useimmat maustamistuotteiden raaka-aineista ovat lähtöisin maapallon lämpimiltä vyöhykkeiltä kuten esimerkiksi Brasiliasta, Etelä-Afrikasta, Intiasta, Kaliforniasta ja Välimeren seuduilta. Omalla ilmastovyöhykkeellämme viihtyvät kumina ja korianteri ovat suomalaista alkuperää.

– Tasainen, hyvä laatu sekä pitkäaikaiset ja luotettavat tavarantoimittajat ovat tärkeitä kriteereitä mausteiden ostopäätöstä tehtäessä. Ennen raaka-aineen ostoa tuotenäytteet tutkitaan Meiran omassa laboratoriossa. Vastaanottotarkastuksessa kontrolloidaan näytteen kemiallinen, fysikaalinen ja mikrobiologinen laatu. Tarkasteltavia seikkoja ovat muun muassa ulkonäkö, maku, kosteus ja makua antavat eteeriset öljyt, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen Meiralta.

Meiralla laaja valikoima mausteseoksia, joissa ei ole lisättyä suolaa – suolaa sisältävissä nyt jodi mukana

Meiran valikoimassa on yli 20 mausteseosta, joihin ei ole lisätty suolaa.  Valikoima on markkinoiden laajin. Näitä seoksia voi käyttää huoletta: ruokaan lisätään vain mausteista makua, ei suolaa.

Suolaa sisältäviä mausteseoksiaan Meira uudisti tänä vuonna vaihtamalla suolan kaikissa tuotteissa jodioituun suolaan. Jodi on elintärkeä kivennäisaine, sillä liian vähäinen jodin saanti lisää riskiä sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan ja struumaan. Myös lisäaineet ja allergeenien määrä on pyritty mausteseoksissa minimoimaan.

Maustajan muistilista

Hyvä ja toimiva maustehylly on kuin hyvä ruokalista. Se ei ole liian suppea eikä liian laaja, mutta silti turvallisen toimiva ja kokeiluihin innostava.

  • Mausteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Paras säilytyspaikka mausteille on kuiva ja viileä, auringonvalolta suojattu paikka.
  • Osta mausteet käyttömäärän mukaan, yleensä melko pienissä erissä.
  • Maustevarasto kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet tuotteet, joissa ei ole enää toivottua aromia.
  • Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet. Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet  noin kolme vuotta.

Maustaminen on makuasia, joka vaatii harjoittelua. Mausteita kannattaa käyttää vaihtelevasti ja rohkeasti kokeillen.

  • Maustaessasi jätä raaka-aineen ominaismaulle tilaa. Aloita maustaminen kokeilemalla 1–5 maustetta.
  • Kokonaisia mausteita, kuten pippuri, laakerinlehti, neilikka ja kanelitanko, käytetään pitkään haudutettaviin ruokiin. Lisää ne ruokaan jo valmistuksen alkuvaiheessa.
  • Lisää jauhetut ja rouhitut mausteet sekä herkästi makunsa menettävät yrtit ruokaan kypsentämisen loppuvaiheessa.
  • Lisää mausteet ruoassa vasta ruskistettuun pintaan, etteivät ne pala paistamisen aikana.
  • Vahvan mausteen polttavuus ei tunnu heti maistaessa, joten odota hetki ennen kuin lisäät ruokaan chiliä tai cayennenpippuria.
  • Lisää suola vasta valmiiseen ruokaan. Kun käytät suolapitoisia mausteseoksia, ole erityisen tarkka suolalisäyksen kanssa. Meiran suolapitoisissa mausteseoksissa suola on jodioitua suolaa. Meira-maustesarjaan kuuluu laaja valikoima mausteseoksia, joihin ei ole lisätty suolaa.