Vallilassa jo vuodesta 1935

Meiran maustetehdas ja paahtimo ovat sijainneet nykyisellä paikallaan Aleksis Kiven kadulla jo vuodesta 1935. Olemme siis tuttu vallilalainen naapuri ja osa helsinkiläistä tuoksumaisemaa. Sijaintimme keskellä ripeästi kehittyvää kaupunkia vaatii meiltä kuitenkin erityistä huolellisuutta mm. ympäristövaikutustemme osalta. Olemmekin ISO14001 – ympäristöstandardin mukaisesti sertifioitu ja toimimme Helsingin Kaupungin ympäristöluvan puitteissa.

 Olemmekin ISO14001 – ympäristöstandardin mukaisesti sertifioitu ja toimimme Helsingin Kaupungin ympäristöluvan puitteissa

Vuodesta 2021 ei voi puhua ilman, että mieleen nousee joulukuinen tulipalo paahtimollamme. Palo oli meille järkyttävä ja surullinen tapahtuma, ja se aiheutti ympäristöön myös merkittäviä savu- ja hajuhaittoja, joista olemme todella pahoillamme. Paahtimon jälleenrakennus käynnistyi heti, kun Helsingin Pelastuslaitos luovutti kiinteistön takaisin hallintaamme. Tiimimme lähti välittömästi kartoittamaan vaurioita, ja sitten suunnittelemaan toiminnan ylösajoa. Maustetehdas saatiinkin tuotantovalmiuteen muutamassa päivässä, ja paahtimonkin puolella kahvin pakkaaminen päästiin aloittamaan jo tammikuussa. Kevään 2022 ajan rakennetaan sekä vaurioitunutta kattoa että kahvilaitteistoa, ja takaisin täydessä toiminnassa paahtimo lienee vielä ennen kesää. Kriisi on osoittanut sen, että meillä työskentelee aivan timanttinen porukka, joka kriisin tullessa pistää itsensä todella likoon ja yhdessä etsii ratkaisut vaikeisiinkin haasteisiin.

Kierrätysasteemme on huippukorkea

Olemme nostaneet riman korkealle ympäristötyössämme. Analysoimme toimintamme ympäristövaikutuksia vuosittain ja tunnistamme tärkeimmät vaikutusmahdollisuutemme. Tuotannon sivuvirtojen korkea kierrätysaste on yksi prioriteeteistamme, jossa olemme onnistuneet loistavasti. Vuoden 2021 osalta kierrätysasteemme oli 80%, joka on merkittävästi teollisuuden keskiarvoa korkeampi. Lajittelemme erikseen mm. kirkkaat kalvomuovit ja juuttisäkit, jotka toimitetaan takaisin juutti- tai kangasteollisuuden raaka-aineeksi. Biojätteemme olemme kierrättäneet jo vuoden 2020 alusta Labion biojätetehtaalle Lahteen, jossa siitä valmistetaan biokaasua takaisin oman tehtaamme tarpeisiin.

 Suolakellarissammekin kerätään talteen lattialle pakkauslinjalta tippuneet raaka-aineet, ja ne kierrätetään edelleen tiensuolaukseen.

Kiertotalous on myös pieniä arkisia tekoja. Toimistollamme työ- ja neuvotteluhuoneista on poistettu sekajäteastiat, ja käytäville rakennettu kierrätyspisteet, joissa on erilliset astiat muovipakkauksille, biojätteelle, paperille, kartongille, lasille jne. Suolakellarissamme taas kerätään talteen lattialle pakkauslinjalta tippuneet raaka-aineet, ja ne kierrätetään edelleen tiensuolaukseen.

Katalysaattorit hallitsevat naapurustoon leviäviä kahvin paahdon tuoksuja

Naapurustoon kulkeutuvat tuoksut ja savut ovat myös tärkeä hallittava osa toimintaamme keskellä kaupunkia. Asensimme vuoden lopulla suurimpaan paahtokoneeseemme katalysaattorin, joka vähentää tuoksuja ja savuja merkittävästi. Tänä vuonna asennamme vielä toisen. Joillekin tuoksujen vähentyminen voi luoda myös haikeita tunnelmia – onhan kahvintuoksu ollut merkittävä osa vallilalaisuutta jo 1930-luvulta saakka.

Kevään 2022 osalta odotamme eniten paahtimon täyden toiminnan jälleen käynnistämistä, joka tätä kirjoitettaessa näyttää ajoittuvan kesän korvalle. Tulipalon aiheuttamat haasteet saivat meidät kaikki ymmärtämään vielä kirkkaammin sen, miten hieno meidän historiallinen paahtimomme on, ja miten tärkeä osa se on Meiran DNA:ta ja sielua.

 

Marleena Bask
Kirjoittaja toimii Meiralla strategia- ja vastuullisuusjohtajana