Eri kahvilajikkeet vaativat kuitenkin kukoistaakseen erilaiset olosuhteet. Siinä missä esimerkiksi arabica viihtyy lauhkeassa ilmastossa, kestää robusta paremmin kuumuutta. Kahvin viljelyä verrataan usein viinin viljelyyn. Eikä suotta, kahvin ollessa luonnontuote, ei yksikään sato ole identtinen toisen kanssa. Kuten vaikkapa kotoisammissa omenapuissa sääolosuhteet ja pensaiden hoito vaikuttavat satovaihteluun.

Hienostunut arabica

Laadultaan parhaana lajina pidetään coffea arabicaa, joka on kotoisin Etiopiasta. Kaikesta maailmalla tuotetusta kahvista valtaosa on arabicaa. Arabica on pehmeää ja sävykästä. Suomalaiset vaaleapaahtoiset kahvit paahdetaan yleensä korkealaatuisista arabica-pavuista.

Ryhdikäs robusta

Coffea robustan kotimaa on Kongon demokraattinen tasavalta. Lajike kasvaa mieluiten trooppisilla alangoilla, ja siksi sitä viljellään paljon Afrikassa ja Aasiassa. Arabicaan verrattuna robusta on maultaan voimakkaampi ja karvaampi. Voimaakkuutensa ansiosta robusta sopii etenkin espressokahvien pohjaksi. Ryhdikäs robusta sisältää kofeiinia on lähes kaksinkertaisen määrän hienostuneeseen arabicaan nähden.

Kahvintuoksuisin terveisin,
Ann-Marie, Barista