Kesä meni reissatessa ympäri Eurooppaa ja koska juon kahvia aina päivittäin, sain matkustaessa hyvän tuntuman eri maiden kahvitrendeistä.

Nyt jo parisen vuotta kohistu nitrokahvi on edelleen trendikäs. Tämä kahvi on erikoista siinä mielessä, että siihen lisätään typpeä. Typen ansiosta kahvin aromi on pehmeä ja suutuntuma samettisen kermainen. Nitrokahvi juodaan kylmänä ilman minkäänlaisia mausteita – näin se on helppo juoma, joka sopii mihin tahansa ruokavalioon ja toimii vähäkalorisena vaihtoehtona kahville. Ainoa ongelma nitrokahvissa on se, että sitä tulee juotua liikaa, sen verran hyvää se on.

Myös kylmäuutettu kahvi on tullut jäädäkseen ja kesällä siitä tehtiin erilaisia juomasekoituksiakin. On hauska huomata, miten kahvimaailma ja virvoitusjuomamaailma lähenevät toisiaan, koska kylmäuutettua kahvia juotiin nimenomaan virvoitusjuomakäytössä. Tonicin ja kylmäuutetun kahvin yhdistäminen puree edelleen ja varsinkin kesällä tämä onkin virkistävä juoma. Cocktailiksi se taipuu, kun yhtälöön lisätään hieman giniä. Monessa paikkaa sai myös nk. sparkling coffee:ta eli kuplivaa kahvia, joka on soodaveden, kylmäuutetun kahvin ja sitruunan yhdistelmä. Sitruuna ja kahvi eivät kuulosta hyvältä yhdessä, mutta maullisesti ne ovat erinomainen pari. Ja jos haluaa, tätä makuparia voi hieman pyöristää sokerilla.

Eksoottisempi kahvin makutrendi on nk. mushroom coffee. Tässä ”sienikahvissa” käytetään Chaga-sienen jauhetta, joka edistää kuulemma terveyttä. Samalla sienijauhe antaa kahviin voimakkaan maamaisia aromeja. Kuulostaa oudolta, mutta maistuu yllättävän hyvältä.

Kahviloiden valikoimat olivat niin Lontoossa, Amsterdamissa kuin Wienissäkin hyvin monipuoliset, ja useat kahvilat ovat pidentäneet aukioloaikojaan niin, että kahvi taipuu aamulla vaikka tuhtina pirtelölattena, päivällä espressona ja illalla drinkeissä. Drinkeistä varsinkin espressomartini on kuumaa kamaa. Join niitä sekä Kööpenhaminassa että Lontoossa. Vodkaa, sokerisiirappia ja espressoa – yksinkertaista, mutta niin hyvää.

Yhdeksänkymmentäluvulla suositut, isot maitokahvikulhot ovat tulleet takaisin Euroopassa. Muistan itse, miten ensimmäisissä erikoiskahviloissa maitokahvia tarjottiin isosta, melkeinpä soppakulhosta. Nyt join Amsterdamissa täysin samanlaisesta kulhosta. Hauskasti tuli nuoruusmuistot mieleen. Jo viime vuosilta tutut latte-art -kuviot ovat taas muotia, ja ne voivat olla hyvinkin mielikuvituksellisia: Belgiassa sain kahviin nallen ja Budapestissa paikallisen pullan kuvan. Nuoria kuluttajia houkuttelevat överipirtelökahvijuomat kutsuivat myös minua, ja pari kertaa antauduin näille donitseilla, suklaalla, kermavaahdolla ja jäätelöllä koristeluille kahvipirtelöille. Oi kun olivat hyviä!

Itse kahvilaaduissa eettiset asiat ovat pinnalla. Näin entistä enemmän sekä kauppojen hyllyillä että kahviloissa luomu- ja Reilun Kaupan -kahveja. Kuluttajille on myös kahvissa entistä tärkeämpää se, miten kahvi tuotetaan, ja kestävän kehityksen arvot kiinnostavat varsinkin nuoria kuluttajia. Myös maidon valinnalla pystytään Euroopassa vaikuttamaan kahvin eettisyyteen, ja esimerkiksi kauramaito oli jo todellisuutta mm. Amsterdamissa ja Lontoossa.

Tärkeintä kuitenkin tuntui olevan edelleen kahvin maku. Missä tahansa kävin, huomasin, että kaikkialla painotettiin, miten kahvin makua kannattaa vaalia, että saa kahvinautinnolleen parhaan takeen.  Näin se on, laatu ei ikinä mene pois muodista!