Semifinaali koitti ja neljä kilpailijaa jaettiin pareiksi. Parit saivat nähtäväksi ja maistettavaksi esimerkkiannoksen, joka heidän tuli toisintaa mahdollisimman tarkkaan. Lisähaastetta tehtävään toi se, että vain toinen parista pääsi maistamaan ja näkemään annoksen. Kokkausvaiheessa annoksen nähnyt kilpailija toimi neuvojana ja toinen kokkasi neuvojen varassa. Ensimmäisen kierroksen voittanut pari pääsi suoraan finaaliin. Hävinnyt pari puolestaan kilpaili vielä toisiaan vastaan kolmannesta finaalipaikasta. Toisella kierroksella tehtävänä oli luoda annos, joka osoitti kaikki opit ja kehityksen, mitä kisan aikana kilpailijoille on karttunut. Parempi annos voitti ja sen tekijä pääsi finaaliin. Finaaliin tiensä selvittivät Iina, Antti ja Marita.

Ruoanlaitto yhdistää

Vaikka olemmekin koko kevään seuranneet äärimmäisen jännittävää kilpailua, jossa amatöörikokit ottavat mittaa toisistaan, ei tule unohtaa, että ruoanlaitto yhdistää meitä. Olemme puhuneet ruokamuistoista, jotka syntyvät niin mummolassa kuin kouluruokalassa. Entäpä ne kotikeittiön muistot? Yhdessä kokkaaminen lasten, ystävien tai puolison kanssa voi olla paitsi mukavaa ajanvietettä myös suuri rakkauden tunnustus. Kun laitamme ruokaa yhdessä, ilman hoppua, vietämme arvokasta aikaa rakkaimpiemme kanssa.

Monesti sanotaan, että keittiö on kodin sydän ja me meiralaiset voimme allekirjoittaa tämän. Maustakaa yhdessä, maistelkaa yhdessä. Ottakaa lapset mukaan ruoanlaittoon, kutsukaa ystävät syömään ja kunnioittakaa toistenne kädenjälkeä. Mikään ei maistu paremmalta kuin ruoka, joka on tehty rakkaudella ja jonka tekeminen on ollut hauskaa.

Voitte vaikkapa ottaa haasteeksi kokata yhdessä tämän Iinan loihtiman reseptin kampasimpukoiden ympärille.

Kampasimpukkaa, mango-chilisalaattia ja sitruksista valkoviinikastiketta

Ainesosat
3 Pirkka Parhaat kampasimpukkaa
1 punainen chili
1 syöntikypsä mango
2 sitruunaa
1 lime
3,5 tl Meiran hienoa merisuolaa
2 salottisipulia
2,5 dl kalalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
2,5 dl Valio kuohukermaa
20 g Valio normaalisuolaista voita
3 rkl rypsiöljyä
0,5 tl Meiran valkopippuria
ripaus mustapippuria
ripaus Meiran cayennenpippuria
1 rasia ketunleipää
ripaus suolaa myllystä
2 tl Borges oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
1 Järvikylän timjamiruukku
1 rasia punajuuren versoja
syötäviä kukkia koristeluun

1. Tee kastike. Hienonna yksi salottisipuli ja kuullota se 1 rkl rypsiöljyssä. Lisää valkoviini ja anna keittyä kasaan niin, että nesteen määrä puolittuu. Lisää kalaliemi ja kourallinen timjaminversoja ja keitä noin 10 minuuttia. Lisää kuohukerma, murskattu valkosipulin kynsi, valkopippuri, ripaus mustapippuria sekä 2 tl suolaa. Keitä toiset 10 min ja mausta puolikkaan sitruunan mehulla. Siivilöi kastike kahdesti ja laita sifoniin kahdella panoksella.
2. Tee mangosalaatti. Kuori ja kuutioi mango. Poista chilistä siemenet ja hienonna se. Laita ne kippoon ja mausta 0,5 rkl limenmehulla ja yhdellä kierroksella suolalla myllystä. Jätä maustumaan.
3. Laita kippoon kourallinen punajuuren versoja ja kourallinen ketunleipää. Mausta 2 tl oliiviöljyllä ja kierroksella suolaa myllystä.
4. Kuori ja leikkaa rinkuloiksi toinen salottisipuli. Frittaa kullanruskeaksi 180-asteisessa öljyssä. Aseta talouspaperille kuivumaan.
5. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä pannulla hyvin kuumaksi. Kuivaa kampasimpukat ja paista pannulla kaunis paistopinta molemmille puolille. Pidä noin 1 min 30 sek per puoli. Mausta sitruunamehulla ja merisuolalla.
6. Kokoa annos laittamalla kampasimpukan kuoreen pohjimmaiseksi mango-chilisalaatti ja pursota sifonista kolme puristusta kastiketta. Aseta kampasimpukat päällimmäiseksi ja ripottele päälle fritattua salottisipulia. Koristele ketunleivällä, punajuuren versoilla ja kukilla.