Helsingin Vallilassa paahdetuista kahveistaan tunnettu Meira on tuonut markkinoille Suomen ensimmäisen lohkoketjuteknologian avulla jäljitettävän tuotesarjan. Vastuullisesti tuotettu Segafredo Storia -kahvisarja tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden tarkastella juomansa kahvin matkaa Etelä-Amerikan Hondurasin kahvipelloilta aina Helsingin Aleksis Kiven kadulle saakka.

Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia ostamiensa tuotteiden alkuperästä. Teknologian avulla voimme näyttää heille Segafredo Storia -kahvien alkuperän ja matkan Suomeen yksityiskohtaisesti ja luotettavasti. Segafredo Storia -kahvit paahdetaan meillä Vallilassa, mutta omistajamme Massimo Zanetti -konsernin verkoston kautta niitä markkinoidaan Suomen lisäksi 11 eri Euroopan maassa. Tästä kansainvälisestä innovaatiosta jokainen meistä meiralaisista voi olla erityisen ylpeä”, Meiran strategia- ja vastuullisuusjohtaja Marleena Bask kertoo.

Kahvin täydellinen jäljitettävyys on mahdollista Meiran teknologiakumppanin farmer connect®in alustan avulla. Kahvin ja kaakon tuotantoketjujen jäljitystä varten kehitetty alusta hyödyntää IBM:n lohkoketjuteknologiaan perustuvaa IBM Food Trust -ratkaisua.

Kahvin juurille QR-koodilla

Segafredo Storia -kahvit ovat luomu- ja Rainforest Alliance -sertifioituja. Sarjaan kuuluu tummapaahteinen suodatinkahvi ja espressokahvi.

Kuluttajille Segafredo Storian tarina avautuu pakkauksista löytyvän farmer connect®in QR-koodin avulla. Se ohjaa kuluttajan suoraan ThankMyFarmer™-sivustolle, joka kertoo käyttäjälle esimerkiksi, mitä kahvipensaslajiketta tämän ostama kahvi on, missä kahvi on kasvanut ja mitkä tilat sitä ovat viljelleet. Sovellus esittää myös interaktiivisella kartalla kahvin matkan viljelyalueelta käsittelylaitosten kautta laivakuljetukseen ja Meiran paahtimolle Helsingin Vallilaan.

”Alustamme käyttää elintarvikkeiden tuotantoketjun todentamiseen lohkoketjuteknologiaa, mikä on paras tapa tarjota kuluttajille luotettavaa ja jäljitettävää tietoa tuotteen, kuten juuri kahvin, eri tuotantovaiheista ja alkuperästä. Koska kahvia viljellään pääasiassa perhetiloilla, tuotanto vaikuttaa suoraan perheiden hyvinvointiin. Tämän takia kahvin alkuperän ja vastuullisten tuotantotapojen todentaminen on erityisen tärkeää. Lohkoketjuteknologia on siihen erittäin hyvä työkalu”, Farmer Connectin toimitusjohtaja Michael Chrisment kertoo.

Sovelluksen lisäksi Segafredo Storia -kahvien tarina on tuotu myös niiden pakkauksiin. Huippulaadukas kahvi on peräisin 51 valikoidulta tilalta Hondurasin Lempiran ja Intibucan alueilta. Kahvipaketeista voi löytää kuvia Segafredo Storian tuotannossa mukana olleista ihmisistä – niin Hondurasista kuin Suomesta.

”Toivomme, että kahvin matkan ja siinä mukana olleiden ihmisten näkeminen lisää kuluttajien arvostusta laadukasta ja usean huippuammattilaisen kädenjälkeä vaativaa arvokasta raaka-ainetta kohtaan. Me suomalaiset olemme maailman suurin kahvinjuojakansa, joten on tärkeää, että tiedämme, mistä kansallisjuomamme on peräisin”, Meiran Marleena Bask sanoo.

Mikä ihmeen lohkoketjuteknologia?

Lohkoketju on tietokanta, jonka avulla sen käyttäjät voivat tarkastella koko ketjun kattamaa tietomäärää yhdellä kertaa ja nähdä muutokset siinä reaaliaikaisesti. Sitä voi kuvata eräänlaiseksi julkiseksi kirjanpidoksi, jota pääsee muokkaamaan vain rajattu käyttäjäjoukko, mutta jota voi tarkastella lähes kuka tahansa.

”Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen liiketoiminnassa kasvaa. Se soveltuu hyvin elintarviketeollisuuden kaltaisten vertikaalisten toimitus- ja hankintaketjujen seuraamiseen ja dokumentointiin. Sen avulla voidaan parantaa tuotantoketjun läpinäkyvyyttä ja tarjota näin kuluttajille luotettavaa ja jäljitettävää tietoa esimerkiksi juuri kahvin tuotannosta”, IBM Suomen toimitusjohtaja Mervi Airaksinen sanoo.

 

Yhteystiedot:
Marleena Bask
Vastuullisuus- ja strategiajohtaja
+358 50 3523643
[email protected]