Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa, 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on 30 % koko ruokaketjun hävikistä. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan tämä tarkoittaa, että jokainen suomalainen heittää roskiin vuosittain noin 125 euroa *. Jo kahdeksatta kertaa järjestettävän Hävikkiviikon kohderyhmä ovatkin tänä vuonna kotitaloudet ja teemana on ruokahävikki arjessa – keinot ruokahävikin vähentämiseen **.

Meiralla hävikkiin ja muihinkin ruuan ilmastovaikutuksiin on kiinnitetty huomiota jo pitkään. Avainasemassa on hyvä tuotannonsuunnittelu kysynnän mukaan; emme valmista liian suuria tuote-eriä, jotka saattaisivat jäädä varastoon seisomaan. Haluamme myös auttaa ja kannustaa kuluttajia vähentämään hävikkiä omassa arjessaan. Tarjoamme eri kokoisille kotitalouksille erilaisia pakkauskokoja ja pakkauskehityksemme lähtökohtana on elintarvikkeen tuoteturvallisuus ja säilyvyys.

Hyvän kysynnän ennustamisen ja tuotannonsuunnittelun ansiosta varastoihimme jää hyvin vähän hävikkiä. Ne tuotteet, joita emme voi toimittaa enää kauppaan myytäväksi, mutta joiden parasta ennen -päivämäärään on vielä aikaa, toimitamme esimerkiksi Hurstin Valintaan tai WeFood-hävikkiruokakauppaan. Oma henkilöstömmekin saa myös aika ajoin nauttia tuotteista, joita emme toimita myyntiin.

Pienillä teoilla on iso merkitys. Ruokahävikin pienentämiseksi tarvitaan myös muutoksia tietoisuuden, taitojen ja asenteiden suhteen. Esimerkiksi suunnittelemalla ruokaostokset ennakkoon, ostamalla sopivia pakkauskokoja, käyttämällä vanhenemassa olevat elintarvikkeet ajoissa ja kokeilemalla rohkeasti uusia reseptejä jo valmiiksi kaapissa olevilla ruoka-aineilla hävikkiä voi pienentää merkittävästi **.

Suomi on muiden EU-maiden ohella sitoutunut YK:n tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä kotitalouksissa, ravintoloissa ja kaupoissa*. Meira on vahvasti ja aktiivisesti sitoutunut tähän tavoitteeseen.

Lähteet:

*   Helsingin Sanomien artikkeli 9.9.2020: Ruokahävikkiä yritetään pienentää
suunnittelulla

** Hävikkiviikko.fi