Tämän viikon jakso alkoi Eero Paulamäen vetämällä MasterClassilla. Eero opetti kilpailijoille suklaan temperointia ja muita suklaan käsittelytaitoja. Samalla hän valmisti upean suklaa-annoksen, joka toimi inspiraationa kilpailijoille seuraavaan tehtävään. Päivän painetehtävässä kilpailijat näyttivät taitonsa suklaasta. He pääsivät toteuttamaan oman versionsa Eeron opettamasta suklaakuvusta. Suklaakuvun valmistaminen edellyttää tarkkuutta lämpötilojen hallinnassa, joka tuotti osalle kisaajista haasteita. Heikoimman annoksen valmistanut kilpailija joutui päivän päätteeksi kotiin.

Suklaa on meille meiralaisille rakas, vaikka emme suklaatuotteita valmista. Suklaa sopii niin leivontaan, ruuanlaittoon kuin herkutteluun sellaisenaan. Kukapa ei rakastaisi suussa sulavaa mutakakkua tai kunnon suklaista juustokakkua? No niinpä! Ruuanlaitossa suklaa voi olla hieman tuntemattomampi mauste monelle, mutta suklaa tuo mukavan täyteläistä makua esimerkiksi kastikkeisiin tai marinadeihin. Kokeile rohkeasti esimerkiksi tummaa kaakaojauhetta BBQ-kastikkeen seassa.

Voit myös haastaa itseäsi kokkaamalla Iinan suklaakuvun. Resepti alla!

Iinan Suklaakupu

Ainesosat:
800 g valkosuklaata
2,5 dl vehnäjauhoja
4 sitruunaa
150 g Valio normaalisuolaista voita
2 Pirkka Parhaat kananmunaa
200 g punaisia karviaisia
2,5 dl sokeria
1 rkl hunajaa
70 g mustikoita
200 g mansikoita
70 g pakastekarpaloita
300 g tomusokeria
70 g vettä
1 tl punaista elintarvikeväriä
1 Järvikylän sitruunamelissaruukku

Sulata 400 g valkosuklaata vesihauteessa, kunnes se saavuttaa 45-asteen lämpötilan. Ota tämän jälkeen kulho pois ja lisää 50 g valkosuklaata kulhoon ja sekoita. Jätä sivuun jäähtymään.

Lämmitä uuni 175-asteeseen. Sulata 150 g voita kattilassa ja sekoita joukkoon 150 g valkosuklaata. Lisää kahden sitruunan mehu ja raasta yhden sitruunan kuori. Lisää 1 dl sokeria ja 2,5 dl vehnäjauhoja. Sekoita ja kaada leivinpaperilla pingotettuun irtopohjavuokaan. Paista uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes hammastikulla kokeillessa tikkuun ei jää taikinaa.

Lisää sulaan valkosuklaaseen toiset 50 g valkosuklaata ja sekoittele. Jäähdytä suklaa 31-asteiseksi ja kaada muottiin, niin että jokainen muotti täyttyy. Käännä muotti ylösalaisin kulhon päällä ja valuta hetken aikaa. Putsaa muotti päältä lastalla ja laita hetkeksi ylösalaisin leivinpaperin päälle. Nosta muotti ja putsaa lastalla muotti. Laita muotti pakkaseen.

Nosta kakku pois uunista ja jätä jäähtymään.

Marinoi mustikat: Hienonna 2rkl sitruunamelissaa. Laita ripaus sokeria ja 2 rkl sitruunamehua. Sekoita kaikki kulhossa mustikoiden kanssa.

Laita blenderiin mansikat, karpalot, hunaja ja 2 rkl sitruunamehua. Blendaa. Siirrä marjapyree pursotinpussiin ja laita jääkaappiin.

Tee siirappi kastiketta varten. Laita pannulle 1 dl vettä ja 1 dl sokeria. Keitä, kunnes seos paksuuntuu ja muuttuu siirapiksi.

Laita karviaiset, 0,5 dl siirappia, 0,5 dl vettä ja 2 rkl sitruunamehua kattilaan. Keitä noin 15 min, kunnes karviaiset ovat soseutuneet. Siivilöi kastike.

Leikkaa muotilla pieniä kakkupalasia kakusta.

Tee valkosuklaakristalli. Sulata pannulla 100 g tomusokeria ja 30 g vettä ja anna karamellisoitua kuumaksi. Lisää elintarvikeväri. Siirrä seos kulhoon ja laita 70 g valkosuklaata sekaan. Ala pyörittämään rivakasti vispilällä seosta, kunnes siitä muodostuu taikinapallomainen, ala hakkaamaan vispilällä kulhon pohjaa muodostaen kristallia. Vie muutamaksi minuutiksi pakkaseen.

Hae kristalli pois pakastimesta ja laita lautaselle.

Ota suklaamuotit pois pakastimesta ja irrota ne muotista. Laita puolikas suklaapallo kristallin päälle ja laita palloon sitruunakakku. Pursota marjapyreetä päälle. Lämmitä kuuman kulhon pohjalla parin sekunnin verran toista pallonpuolikasta ja aseta se lautasella olevan toisen puolikkaan päälle.

Viimeistele marinoiduilla mustikoilla ja lopuksi kaada pallon päälle karviaiskastiketta.