Tämän viikon MasterChef-jakso alkoi MasterClassilla, jossa Helena opetti kilpailijoille pleittaamisen saloja. Pleittaus tarkoittaa annoksen esille laittoa – kauniit annokset antavat meille esimakua ennen kuin olemme edes maistaneet mitään. Jakson luovuushaasteessa kilpailijat pääsivät kokkaamaan kouluruokamuistoistaan ravintolatason annoksia. Päivän parhaan annoksen tekijä sai itselleen merkittävän edun. Jaksossa vierailevana tuomarina nähtiin Kim Mikkola!
masterchef class opettaja ja oppilaat

Kouluruokamuistot annosten inspiraationa on mielestämme ihana ajatus! Makumuistot ovat arvokkaita ja tärkeitä. Syntyivät ne sitten koulussa, mummolassa, ulkomaanmatkalla tai vaikka Meiran maustetehtaalla. Maut linkittyvät aina tunnetiloihin ja kokemuksiimme. Muistamme helposti, miltä se elämän paras lihapata tai lapsuudesta tuttu vispipuuro maistui. Tutut makumaailmat vievät meidät helposti ajassa taaksepäin kokemaan uudelleen ilon hetkiä ja lämpimiä muistoja.

Makumuistot ovat myös tapa ylläpitää yhteyttä menneisiin hetkiin ja rakkaisiin ihmisiin. Tietyt lapsuuden maut ja suvussa kulkevat reseptit ovat kultaakin kalliimpia muistoja. Ja mikä parasta, niiden pariin pääsee milloin tahansa – maustepurkki auki ja kokkailemaan.

Tämän viikon jakson voittaja oli Nea, joka kokkasi kouluruokailusta tutusta kanarisotosta oman versionsa eli kanaa salviavoilla ja sahramirisottoa. Katso resepti alta ja matkaa takaisin koulun penkille!

Kana salviavoilla ja sahramirisotto

sahramirisotto ja kanaa lautasella

2 salottisipulia
2 dl kuohuviiniä tai valkoviiniä
5 rkl Valio voita
5 rkl Borges oliiviöljyä
1 kokonainen kana tai kanan rintafile
10 lehteä Järvikylän salviaa
5 lehteä Järvikylän lehtipersiljaa
1 pss Meira sahramia
1 kesäkurpitsa
1 appelsiini
2 prk kanalientä
160 g risottoriisiä
3 rkl mascarponea
2 dl raastettua pecorinoa

Aloita kanaliemestä. Lämmitä kattilassa 1 rkl oliiviöljyä. Halkaise ja kuori yksi salottisipuli, lisää se kattilaan. Mikäli käytät kokonaista kanaa, paloittele kana, ja laita osat, joita et tarvitse, kattilaan sipulin kanssa. Kuullota kanaa ja sipulia hetki. Lisää 2 purkkia kanalientä. Anna liemen kiehua hiljalleen.

Vedä kesäkurpitsasta pitkiä ja ohuita suikaleita kuorimaveitsen avulla.

Tee appelsiinivinegretti puolikkaan appelsiinin mehusta, lehtipersiljasilpusta ja lisää hiljalleen 1 rkl oliiviöljyä samalla vispaten. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kesäkurpitsasuikaleet ja sekoita.

Laita kuumalle paistinpannulle 1 rkl voita ja 1 rkl öljyä. Lisää salvian lehdet ja kanan rintafilee. Paista kana kypsäksi ja siirrä se pois pannulta odottamaan tarjoilua.

Lisää samalle pannulle 2 rkl voita ja 2 rkl öljyä. Hienonna 1 salottisipuli hienoksi kuutioksi. Lisää sipuli pannulle ja kuullota. Lisää sahrami. Lisää risottoriisi ja kuullota hetki. Lisää 2 dl valitsemaasi viiniä ja anna sen imeytyä riisiin.

Siivilöi aiemmin tekemäsi kanaliemi, ja varmista, että siivilöity liemi kiehuu paistinpannun viereisellä levyllä hiljalleen. Imeytä risottoon kanalientä kauhallinen kerrallaan koko ajan samalla sekoittaen. Lisää seuraava kauhallinen aina, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Keitä risottoa risottopaketin ohjeen mukaan, noin 15-20 min, kunnes risotto on kypsää, mutta purutuntuma on edelleen jäljellä.

Nosta risotto levyltä ja viimeistele se voilla, mascarponella ja raastetulla pecorinolla. Risoton tulisi olla viimeistelyn jälkeen löysää ja kiiltävää. Mausta suolalla, pippurilla ja tarvittaessa puolikkaan appelsiinin mehulla.

Annostele risotto lautaselle, nosta viipaloitu kanafile päälle ja koristele kesäkurpitsasuikaleilla. Napauta lautasen pohjaa nyrkillä, jotta risotto levittäytyy lautaselle tasaisesti.