Viikon MasterChef-jaksossa testattiin kilpailijoiden kykyä nostaa Beef Wellington uudelle tasolle. Tehtävänä oli loihtia annos, jossa täydellisesti valmistettu taikinakuori on keskiössä. Kilpailijoilta odotettiin omaperäisyyttä ja luovuutta tähän perinteiseen annokseen. Parhaan annoksen loihtinut kilpailija sai immuniteettipinssin, jolla on valtava merkitys näin myöhäisessä vaiheessa kisaa.

Leivinjauheen ja ruokasoodan merkitys taikinassa

Täydellisen taikinan valmistaminen vaatii osakseen hyvät raaka-aineet. Esimerkiksi leivinjauheen merkitys taikinan nostatuksessa on olennaista, jos tehdään niin sanottuja pikataikinoita. Leivinjauhe kannattaa lisätä jauhojen joukossa taikinaan, jotta se ei aktivoidu liian aikaisin. Leivinjauheen vaikutus perustuu siihen, että se tuottaa uunin lämmössä hiilidioksidia ja vesihöyryä ja saa näin leivonnaisen kohoamaan.

Ruokasooda toimii samalla tavalla, mutta sitä käytetään enemmän taikinoihin, joissa on mukana jotain hapanta, kuten piimää. Jos hapanta ainesosaa ei ole, taikinaan voi tulla karvas maku ja vihertävä väri.

Alta voit kokata Antin version Beef Wellingtonista eli taikinoitua kuhaa.

Taikinoitua kuhaa

1 kpl valkosipulinkynsi
7 kpl erilaisia sieniä
1 kpl kuha
1 kpl suippokaali
0,5 l kuivaa valkoviiniä
1 kpl salottisipuli
1 puntti Järvikylä rakuunaa
1 puntti Järvikylä ruohosipulia
1 sitruuna
3 dl Valio kuohukermaa
500 g Valio voita
5 dl vehnäjauhoa
1 tl Meira leivinjauhetta
3 kpl Pirkka Parhaat kananmuna
1,5 dl vettä
Meira hienoa merisuolaa
mustapippuria

Laita sienet sekä 1 valkosipulin kynsi cutteriin. Aja hienoksi muruksi eli duckselleksi. Laita myös uuni päälle 200 asteeseen.

Lisää jauhot kulhoon ja voi perään, nypi voita niin, että se on täysin sekoittunut jauhoihin ja murumainen. Lisää seokseen vesi ja sekoita. Laita taikina elmukelmuun ja vie jääkaappiin lepäämään 15 minuutiksi.

Laita ajettu duckselle pannulle öljyn kanssa. Laita joukkoon ripaus suolaa. Paista kunnes kaikki neste on poistunut ja sienet ovat kuivia.

Leikkaa muutama salottisipuli kattilaan sekä lisää puntti rakuunaa perään. Kaada kattilaan valkoviini ja redusoi täydellä teholla niin, että nestettä on jäljellä 20 %.

Laita vettä kiehumaan, lisää suolaa reilusti. Nypi kaalista isoja lehtiä n. 3-5 kpl. Ryöppää kuumasssa vedessä n. 1,5 min. Nosta kypsät kaalit kiehuvasta vedestä ja lisää jääveteen. Anna kaalien hetken levätä ja kuivaa talouspyyhkeellä. Jätä kaalit pyyhkeen sisään ja kaulitse kaalit ohueksi.

Siivilöi kastikkeesta sipulit sekä yrtit pois. Jätä neste kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Lisää kerma. Redusoi niin, että nestettä on n. 50 % jäljellä. Lisää voita kuutioina joukkoon, kunnes rakenne on paksu. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Leikkaa kalasta nahka pois sekä poista y-ruoto.

Leikkaa elmukelmu kaksinkerroin leikkuulaudalle. Laita kaali kelmun päälle, lisää ducksellea kaalin päälle ja sen jälkeen lisää kala. Lisää kalan päälle ducksellea sekä kaalinpala niin, että muodostuu tiivis paketti. Laita paketti kylmään ja anna olla n. 20 minuuttia kylmässä.

Ota taikina ja kaulitse niin, että taikina on ohut, n. 4 mm paksuinen. Leikkaa itsellesi kaksi palaa taikinaa. Nosta kala toisen taikinan keskiöön. Laita mukiin kolme kananmunan keltuaista ja levitä kalan ympärille taikinaan. Aseta toinen taikinalevy päälle ja asettele kauniisti. Nosta kala pellille ja muotoile kalaan suomut muotilla. Laita kala uuniin 15 minuutiksi.