Jaksossa nähtiin Kapen MasterClass, jossa tutustuttiin kasvisten erilaisiin valmistusmenetelmiin. Kilpailijat oppivat juuresfondantin ja pikkelöinnin valmistamista sekä sienten paistamista. Luovuustehtävässä kilpailijat ottivat opit käyttöönsä ja loihtivat annoksen upeista kasviksista. Päivän paras kilpailija sai edun seuraavaan tehtävään.

Kasvisruoan maustamista pidetään usein vaikeana ja monista tuntuu, että kasvisruoat jäävät pliisuiksi. Me meiralaiset rakastamme kasvisruokaa ja meillä on muutamia niksejä, miten kasvisruoasta saa helposti maistuvaa! Kasvikset tykkäävät reilusta maustamisesta, joten voit huoletta lisätä lempimausteitasi kasvisten joukkoon. Eikä haittaa, vaikka heittäisi vielä kerran kiellon päälle. Kasvisten kanssa kannattaa suosia sesonkeja – silloin kasvikset ovat paitsi edullisimmillaan myös maukkaimmillaan. Sivuiltamme löytyy monia maukkaita kasvisruokareseptejä, mutta voit myös tuunata suosikkiruoastasi kasvisversion: bolognese kääntyy kasvipohjaiseksi vaihtamalla jauhelihan soijarouheeseen, vegejauhikseen tai vaikka linsseihin!

Kasvisten kanssa voi testata myös erilaisia säilömismenetelmiä, kuten pikkelöintiä, kuivaamista tai suolaamista. Pikkelöinti antaa kasviksille ihanan pikantin maun, jolloin esimerkiksi salaatti saa lisäkseen pienen hapokkaan elementin. Kuivaaminen puolestaan on hyvä säilömiskeino niin sienille kuin marjoillekin. Kuivattuja marjoja voi heittää sellaisenaan jogurtin päälle ja kuivatuista sienistä voi pyöräyttää esimerkiksi suolaisen piirakan. Suolaaminen sopii myös sienille ja suolasienistä syntyykin makoisa sienisalaatti.

MasterChef-kasvisjaksossa Antti kokkasi kasviksista ihanan kasvisfondatin lisukkeilla, voit aloittaa kasviskokkauksen vaikkapa tästä reseptistä!

Kasvisfondant, savustettua smetanaa, pikkelisieniä ja lehtikaalia

1 kpl punasipuli
1 kpl lanttu
1 kpl raitajuuri
6 kpl varhaisporkkanaa
8 kpl maa-artisokkaa
1 purkki Valio smetanaa
9 kanttarellia
1 kpl lehtikaali
1 kpl purjo
0,5 l kasvislientä
1 puntti Järvikylän kirveliä
1 puntti Järvikylän tilliä
1 kpl sitruuna
Meira hienoa merisuolaa
mustapippuria
2 dl sokeria
1 dl shampanjaviinietikkaa
3 dl vettä
500 g Valio voita
1 dl Borges oliiviöljyä
50 g pinjansiemeniä
50 g Borges manteleita

1. Valmista savustettu smetana. Savusta smetana savustuspyssyllä. Mausta suolalla sekä sitruunan mehulla. Laita savustettu smetana pursotinpussiin.
2. Tee 1-2-3 liemi: 3 dl vettä, 2 dl sokeri, 1 dl shampanjaviinietikkaa. Keitä ja ota liedeltä pois. Pilko kanttarellit reiluiksi paloiksi ja laita liemeen. Siirrä jääkaappiin.
3. Valmista kasvisfondant. Leikkaa punasipuli, lanttu, raitajuuri sekä maa-artisokka reilun kokoisiksi paloiksi. Laita pannulle voita ja sulata niin, että voi vaahtoaa. Lisää joukkoon pilkotut juurekset sekä kokonaiset varhaisporkkanat. Kaada kasvislientä niin, että vihannekset peittyvät juuri ja juuri. Peitä pannu leivinpaperilla ja kypsennä reilulla lämmöllä. Kun vihannekset ovat melkein kypsiä, poista leivinpaperi ja paahda vihannekset niin, että nestettä ei enää ole jäljellä.
4. Mausta lehtikaali suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä. Laita lehtikaali uuniin 200 asteeseen, noin 10 min tai kunnes lehtikaali on rapea pinnoista.
5. Laita pinjansiemenet sekä mantelit pellille ja paahda uunissa 200 asteessa n. 10 min tai kunnes väri on kauniin ruskea. Ota uunista pois ja pilko pieneksi.
6. Leikkaa purjo renkaiksi ja pannulla runsaassa voissa niin, että väri on kauniin ruskea. Siirrä sivuun.
7. Kokoa annos niin, että laita kasvisfondant pohjalle, laita pursotinpussista savustettua smetanaa annoksen sivuihin. Lisää päälle paistettu purjo sekä paahdetut mantelit & pähkinät. Lisää joukkoon vielä pikkelisienet sekä koristele yrteillä.