Vegaaninen joulukakku

Reseptin lähetys sähköpostilla

Täyte:
2 ½ dl paahdettuja Meira pähkinöitä rouheena *)
3 ¼ dl soijavispiä
3 prk (450 g) vegaanista kasvislevitettä
1 ¾ dl sokeria
2 tl Meira piparkakkumaustetta
2 tl Meira vaniljasokeria
1 ½ tl Meira kardemummaa
3 dl vettä
4 ½ tl Meira Agar agar -jauhetta

Pohja:
180 g vegaanisia piparkakkuja (tai muita keksejä)
75 g maidotonta margariinia

Suklaakuorrute:
1 dl soijavispiä
70 g maidotonta tummaa suklaata

Pinnalle:
karpaloita
tomusokeria

*) Kaikenlaiset pähkinät käyvät, esimerkiksi mantelit, hasselpähkinät ja pekaanipähkinät. 

Levitä pähkinät pellille ja paahda 200 asteessa noin 10 minuuttia. Leikkaa rouheeksi.

Vuoraa pyöreäpohjainen kulho (tilavuus 2 litraa) tuorekelmulla tai tee kaksi pienempää kakkua. Huomioi, että keksipohja on mitoitettu noin 24 cm:n halkaisijalle.

Vatkaa soijavispi vaahdoksi. Yhdistä kasvislevite, sokeri ja mausteet. Laita vesi kattilaan ja ripottele joukkoon Meira Agar agar -jauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuuttia. Kaada samantien ohuena nauhana vatkaimella sekoittaen mausteseoksen joukkoon. Yhdistä nopeasti soijavaahdon kanssa. Sekoita huolellisesti kulhon pohjaa myöten. Lisää lopuksi pähkinärouhe.

Kaada täyte kulhoon. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Pohjan voit valmistaa parin tunnin kuluttua.

Murskaa piparkakut tehosekoittimessa. Sulata margariini ja yhdistä piparimurskan kanssa. Anna seoksen jäähtyä hetki ja levitä sitten kulhoon täytteen päälle. Nosta takaisin jääkaappiin, jotta keksipohja kovettuu. Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Poista kelmu.

Mittaa soijavispi ja paloiteltu suklaa kattilaan. Lämmitä lieden alhaisimmalla teholla sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Voit antaa seoksen jäähtyä hetken aikaa, jos et halua, että se valuu kakun reunoille. Kaada kuorrute kakun päälle ja tasoita lastalla. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Koristele kakku karpaloilla ja puolukanvarvuilla. Siivilöi pinnalle tomusokeria.