1. Lämmitä kupit.

Espressoa tulee määrällisesti yhteen kuppiin niin vähän, että se jäähtyy kylmässä astiassa nopeasti.

2. Täytä kahvan sihti vastajauhetulla kahvilla.

Suoraseinäinen sihti täytetään yläreunaan asti. Ylimääräinen kahvijauhe pyyhitään pois varoen painamasta sitä liian tiiviiksi.  Jos sihtiin annostellaan liian paljon espressoa, espresso valuu liian hitaasti, ja kahvista tulee kitkerää ja liian voimakasta. Jos sihdissä on liian vähän kahvia, espresso valuu liian nopeasti, ja kahvista tulee laihaa. Yhden espresson oikea annosmäärä on noin 7-9 g ja tuplaespresson noin 14-18 g.

Huom! Jos jauhatuskarkeus on liian karkea, espresso valuu liian nopeasti. Tällöin aromit eivät ehdi uuttua veteen, ja espresso jää liian laihaksi. Jos jauhatus on liian hieno, espresso valuu liian hitaasti, ja kuuma vesi ehtii polttaa kahvia. Mausta tulee palanut, kitkerä ja liian voimakas.

3. Pakkaa kahvinmurut tasaisesti ja tiiviisti.

Paina tampperilla noin 20 kilon voimalla. Pakkaus eli tamppaus tulee tehdä huolella, jotta vesi uuttaa kahvin aromit tasaisesti. Kahvijauhe tampataan tiiviiksi kakuksi, jolloin vesi puristuu mahdollisimman tasaisesti kahvin läpi uuttaen joka kahvinmurun. Tämän jälkeen kopautetaan irtojauheet sihdin reunoilta ja kiillotetaan kahvin pinta pyöräyttämällä tampperia.

5. Paina espressokoneen pumppu päälle.

Kiinnitä kahva espressokoneeseen riittävän tiukasti ja paina pumppu päälle. Tarkkaile espresson valumista ja paina pumppu pois päältä, kun annos on oikean kokoinen. Ohjelmoitavat espressokeittimet helpottavat oikeaa annostelua.

7. Tarjoile välittömästi

Tarjoile espresso aina välittömästi sellaisenaan, tai käytä se kahvijuoman valmistamiseen.

8. Puhdistus

Irrota kahva ja kopauta voimakkaasti sihti tyhjäksi kahvista. Pyyhkäise sihti puhtaaksi kahvinmuruista kostealla liinalla. Älä huuhtele vedellä. Valuta hieman vettä, jotta kahvan kiinnityskohta puhdistuu siihen tarttuneesta kahvista.