MasterChef -finaali koitti ja mukana oli kolme finalistia – Antti, Iina ja Marita. Ensimmäisenä tehtävänä finalistit kokkasivat amuse bouchen eli keittiön tervehdyksen tuomareille. Amuse bouchet maisteltiin sokkona ja paras keittiön tervehdys sai kokonaispisteisiin yhden lisäpisteen. Toisessa finaalitehtävässä kokattiin kaksi ruokalajia, toinen suolainen ja toinen makea. Näihin annoksiin tiivistyi kaikki se, mitä kauden aikana kilpailijat olivat oppineet. Tuomarit pisteyttivät annokset ja suurimman pistepotin sekä MasterChef-tittelin itselleen voitti Marita!

Upea taisto on nyt ohi ja me meiralaiset onnittelemme Maritaa lämpimästi! Haluamme tämän myötä myös kannustaa kaikkia toinen toistaan loistavampia kotikokkeja kokeilemaan uutta ruoanlaiton parissa ja haastamaan itseään kotikeittiössä. Mitäpä jos testaisit jotain uutta maustetta kesän aikana? Tutustu valmiisiin mausteseoksiimme, jotka helpottavat arjen ruoanlaittoa tai luo rohkeasti omia seoksia mausteistamme! Me Meiralla olemme sinua varten, mausta tinkimättä.

Ja jos oikein kokkausormet syyhyävät, voit aloittaa näistä Maritan finaaliresepteistä uuden taipaleen.

Punajuurta ja sieniä

2 dl vettä
1 dl sokeria
0,5 dl shamppanjaviinietikkaa
Meiran hienoa merisuolaa
2 kpl Meira laakerinlehteä
3 kpl Meiran maustepippuria
1 iso punajuuri
1 Pirkka Parhaat kananmuna
100 g suppilovahveroa pilkottuna (säästä 3 koristeluun)
1 salottisipuli hienonnettuna
1 rkl Valio voita
Meiran hienoa merisuolaa
pippuria
1 prk chavox pehmeää vuohenjuustoa
1 rkl Valio kuohukermaa
Järvikylän timjamia

Keitä liemi etikasta, vedestä, sokerista, laakerinlehdestä ja maustepippurista. Laita ihan ohueksi mandoliinilla leikatut punajuuret liemeen ja anna jäähtyä.
Paista pilkotut ja kokonaiset sienet kuivalla pannulla niin, että neste haihtuu. Lisää voita ja sipulit. Paista kunnes sipuli pehmenee. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.
Pehmennä vuohenjuusto kermalla ja vaahdota. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Laita pursotuspussiin.
Erota valkuainen keltuaisesta. Kuivaa punajuuri viipaleet liinalla ja laita nokare sieni/sipuli paistosta sisään. Taita ja kiinnitä kananmunanvalkuaisella. Asettele lautaselle. Pursota viereen vuohenjuustoa ja koristele kokonaisella paistetulla sienellä ja timjamilla.

Kevätkananpoikaa, sienipyreetä ja kasviksia

Kevätkananpoika
2 kevätkananpoikaa
2 kpl salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 oksa Järvikylän timjamia
2 kpl Meiran laakerinlehteä
2 dl valkoviiniä
4 dl kanalientä
25 g Valio voita
1 dl Valio kuohukermaa

Paloittele kevätkananpojat jättäen rinnat kopalle. Säästä myös koivet ja renssaa niistä luuta esiin. Ota jämät ja paahda pannulla sipulin ja valkosipulin kanssa. Lisää valkoviini ja anna kiehua puoleen. Lisää kanaliemi ja mausteet (laakerinlehti, timjami, suola, pippuri) ja jätä kiehumaan pienelle lämmölle. Siivilöi kokoon keittynyt liemi. Viimeistele kastike voilla ja kermalla.
Paista kananpalat pannulla voissa, timjamissa ja valkosipulissa. Laita lämpömittari rintapalan paksuimpaan kohtaan lähelle luuta ja laita pannu uuniin 200 astetta. Kun sisälämpö on noin 55 astetta, ota kanat pois uunista ja anna levätä. Leikkaa rintapalat irti luusta ja aseta tarjolle koipipalan kanssa.

Sienipyree
200 g kanttarelleja
1 salottisipuli
25 g + 25 g Valio voita
0,5 dl Valio kuohukermaa
1 dl kanalientä
Meiran hienoa merisuolaa
pippuria

Paahda kanttarelleista pannulla neste pois. Lisää sipulit ja 25 g voita. Paista noin 5 min. Lisää kerma ja kanaliemi ja anna kiehua niin, että kaikki neste on hävinnyt. Kaada seos blenderiin, lisää 25 g voita ja aja tasaiseksi. Pidä lämpimänä.

Selleri fondant
1 juuriselleri
50 g Valio voita
4 dl kanalientä
Meiran hienoa merisuolaa
pippuria
2 oksaa Järvikylän timjamia
1 valkosipulin kynsi

Leikkaa juuriselleristä fondant palat. Laita voin kanssa paistinpannuun ja paista hyvä väri. Lisää valkosipuli ja timjami. Lisää kanalientä sellerin yläreunaan asti. Sovittele päälle pala leivinpaperia. Kypsennä keskilämmöllä. Kun selleri on kypsä, ota leivinpaperi pois ja keitä loput nesteet pois. Ota pannu pois lämmöltä ja anna levätä hetki.

Tarjoile kananpoika sellerifondantin, sienipyreen ja kastikkeen kera.

Omenakakkua ja kanelijäätelöä

Omenakakku
3 Pirkka parhaat kananmunaa
2 dl sokeria
100 g Valio voita sulatettuna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl Meiran leivinjauhetta
3 dl raastettua omenaa

Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vuorotellen voi ja jauhot taikinaan. Käännä omena joukkoon tai ripottele pinnalle. Levitä vuokaan ja paista 200 astetta 25 minuuttia.

Kanelijäätelö
2 dl Valio kuohukermaa
2 dl Valio täysmaitoa
3 kpl Pirkka Parhaat kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
2 kpl Meiran kanelitankoa

Kuumenna kerma ja maito kattilassa kanelitankojen ja sokerin kanssa. Vatkaa keltuaiset sekaisin ja vatkaa yhteen kuuman maito-kermaseoksen kanssa. Laita kuuman vesihauteen päälle ja jatka vatkaamista, kunnes seos paksunee. Poista kanelitangot. Laita jäätelökoneeseen ja anna tekeytyä jäätelöksi.