Maustaminen

Mitä tuotteita kuuluu Meiran valikoimaan?

Meiran laaja tuotevalikoima kattaa maustamisen aina ruuanlaitosta jälkiruokiin ja juomiin sekä leivonnaisten koristelemisen:

  • Meira-maustesarjan yli 200 tuotetta; mausteita ja mausteseoksia, mukana myös useita suolattomia mausteseoksia.
  • Meira myllymaustesarja
  • Meira sinapit
  • Meira ketsupit
  • Meira pähkinät ja mantelit
  • Meira leivonta- ja koristelutuotteet
  • Meira suolat

Mistä maustamistuotteiden raaka-aineet saadaan?  

Mausteita ja maustamistuotteiden raaka-aineita tuodaan muun muassa Portugalista, Ruotsista, Vietnamista, Suomesta, Guatemalasta, Yhdysvalloista ja Espanjasta. 

Tasainen, hyvä laatu sekä pitkäaikaiset ja luotettavat tavarantoimittajat ovat tärkeitä kriteereitä ostopäätöstä tehtäessä. Myyjät valitaan tarkoin ja myös toimittajien auditointeja suoritetaan. Ennen ostopäätöstä tuotenäytteet tutkitaan Meiran omassa laboratoriossa. Mausteista tarkistetaan muiden muassa puhtaus, ulkonäkö, maku, kosteus ja makua antavat eteeriset öljyt. Tehtaalle saapuvista eristä lähetetään näyte myös akreditoituun laboratorioon tuoteturvallisuuden takaamiseksi.

Onko Meiralla Avainlippu-tunnuksen saaneita tuotteita?

Meiran sinapit ja ketsupit on merkitty suomalaisella Avainlippu-tunnuksella. Avainlippu-alkuperämerkki kertoo, että tuote on tehty Suomessa ja tuotteelle laskettu kotimaisuusaste on vähintään 50 %.

Huomioiko Meira tuotekehityksessä mausteseosten terveysvaikutukset?

Meiran laboratorion tehtäviin kuuluu jatkuvan laaduntarkkailun ohella tuotekehitys. Kiinnostus lisäaineettomia mausteseoksia kohtaan on kasvanut. Yhä useampi kuluttaja haluaa lisätä suolan itse ja lisäaineiden sijaan maustaa ruuan aidoilla ja puhtaanmakuisilla mausteilla. Siksi Meirassa pyritään mausteseoksia kehitettäessä lisäaineettomuuteen ja suolattomuuteen rakenteen ja maun silti kärsimättä. Tällä hetkellä Meiran mauste- ja myllymaustesarjoissa on jo yli 20 täysin suolatonta mausteseosta.

Ovatko Meiran mausteet ja mausteseokset säteilytettyjä?

Eivät ole. Säteilytys olisi kyllä lain puolesta mahdollista, mutta siitä olisi oltava merkintä pakkauksessa. Meirassa puhdistusmetodina käytetään luonnonmukaisempaa höyrysterilointia.

Mitä kanelia Meiran kaneli on?

Kaneli on puun kuoresta saatava mauste, joka sisältää kanelin aromia tuovia yhdisteitä. Eräs kanelin luontaisista aromaattisista yhdisteistä on kumariini. Kumariinin on havaittu olevan suurissa pitoisuuksissa maksaa vahingoittava.

Meira-maustesarjan kaneli on Cinnamomum burmannii -puun kuoresta saatua kanelia. Tämän lajikkeen kumariinipitoisuus on n. 3 mg/g. Elintarviketurvallisuusviranomaisten suositus kumariinin turvalliseksi päiväsaannin rajaksi on 0,1 mg painokiloa kohden (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg ≈ 1 tl kanelia). Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 15 mg / vrk).

Sisältävätkö Meiran mausteseokset natriumglutamaattia?

Eivät. Päätös natriumglutamaatista luopumisesta tehtiin Meirassa jo vuosia sitten. Uusiin mausteseoksiin arominvahvennetta ei ole lisätty enää pitkään aikaan. Vaikka arominvahventeen osuus sitä sisältävissä tuotteissa on ollut vain prosentin tai enimmillään viisi prosenttia, päätös luopua natriumglutamaatista johti pitkään tuotekehitystyöhön. Arominvahvennetta sisältäneet mausteseokset ovat suomalaisten suosikkimausteita. Koska halusimme pitää maun ennallaan, se tarkoitti pitkää testaamista juuri oikean yhdistelmän löytämiseksi. Natriumglutamaatti korvattiin lisäämällä aitoja luonnon mausteita. Marraskuun 2011 alusta lähtien kaikki Meiran mausteet ja mausteseokset ovat olleet natriumglutamaatittomia.

Miten Meira varmistaa tuotteidensa tasalaatuisuuden?

Mausteiden ostotoiminnassa edellytetään toimittajilta sitoutumista vastuullisuutta korostaviin periaatteisiin ja tapaamisia on säännöllisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi Meira tarkkailee tuotteiden laatua jatkuvasti kahvi- ja  maustelaboratorioissaan.

Mistä Meiran maustetuotteita voi ostaa?

Suomessa Meiran tuotteita on saatavana kaikkien suomalaisten kauppaketjujen myymälöistä.