Kahvi

Mitä tuotteita kuuluu Meiran kahvivalikoimaan?

Meira Oy:n kahvipaahtimon tuotemerkit ovat

 • Kulta Katriina
 • Saludo
 • Segafredo Pausa
 • Segafredo Biondo
 • Segafredo Intenso

Näiden lisäksi Meiran valikoimiin kuuluu useita Segafredo espressokahveja.

Mistä Meiran käyttämät kahvilajikkeet tulevat?

Suurin osa Meiran hankkimasta raakakahvista tulee Brasiliasta, Hondurasista, Kolumbiasta ja Keniasta. Hyvä kahvi syntyy, kun eri kahvilajikkeita sekoitetaan keskenään. Kahvi sellaisena kuin se kaupasta ostetaan, on monen valinnan tulos. Meiran asiantuntijat valitsevat parhaat raakakahvierät alkuperämaista ja seostavat ne ammattitaidolla. Kuluttajat tuntevat nämä seokset eri kahvimerkkeinä.

Meiran käyttämät kahvilajikkeet:

 • Hondurasin, Perun ja Kolumbian hienot ja voimakasaromiset lajikkeet
 • Brasilian mieto ja hyväarominen Santos
 • Costa Rican aromikkaat lajikkeet
 • Afrikasta tulevat miellyttävän voimakkaat hienoaromiset kahvit kuten Kenia, Tansania ja Uganda

Miten kahvilajikkeet valitaan?

Meira ostaa raakakahvin alkuperämaista lähetettyjen näytteiden perusteella. Kaikki näytteet testataan. Vuosittain Meiran kahvilaboratoriossa käsitellään pari tuhatta näytettä. Tärkein testaustyökalu on makuaisti, jota ei vielä ole pystytty millään mittarilla korvaamaan.

Miten Meira varmistaa tuotteidensa tasalaatuisuuden?

Kuluttajan on voitava luottaa tutusta kaupasta löytyvän tutun tuotemerkin laatuun vuosikymmenestä toiseen. Sen varmistaminen alkaa jo raaka-ainehankinnasta.

Alkuperämaista hankittavan kahvin osalta Meira toimii tiiviissä yhteistyössä kahvinvientiyritysten ja niiden alkuperämaissa olevan henkilöstön kanssa.  Lisäksi Meira tarkkailee tuotteiden laatua jatkuvasti kahvi- ja maustelaboratorioissaan.

Mitä eroa on espressolla ja ”tavallisella” kahvilla?

Espresson tummempi paahto vahvistaa aromeja ja alentaa happojen määrää. Koska jauhatusaste on myös hienompi, suodatuspinta-ala nousee. Tämä yhdessä valmistamisen yhteydessä vallitsevan kovan paineen kanssa tekevät espressosta täyteläistä ja jälkimausta pitkän. Kahvipavun jauhatuksen karkeus valitaan valmistustavan ja ‑ajan perusteella. Nyrkkisääntönä voidaan pitää: mitä lyhyempi suodatusaika, sen hienompi jauhatus.

Yleistettynä asteita on neljä:

 • turkkilainen jauhatus – erittäin hienoksi jauhettua, tomumaista
 • espressojauhatus – hieno jauhatusaste, lähes tomumaista jauhetta
 • suodatinjauhatus – suodatinkahviin käytettyä
 • pannujauhatus – karkea jauhatus

Mistä Meiran kahvituotteita voi ostaa?

Suomessa Meiran tuotteita on saatavana kaikkien suomalaisten kauppaketjujen myymälöistä. Meiran kahveja tarjoillaan myös monissa kahviloissa ja ravintoloissa.

Miten kahvi tuli Suomeen?

Suomalaiset ovat olleet kahvikansaa jo yli 250 vuotta. Nykyään täällä juodaan enemmän kahvia kuin missään muualla maailmassa, noin viisi kupillista päivässä/hlö.

Eteläisimpään Ruotsi-Suomeen kahvia tuotiin jo 1600-luvun lopussa, aluksi apteekkien lääkevarastoihin. 1730-luvulla kahvi löysi myös Suomeen, ensin rannikolle ja myöhemmin sisämaahan. Kahvinjuonti kiellettiin tai asetettiin veronalaiseksi 1800-luvun alkuun mennessä ainakin neljä kertaa. Koska vain lääkärin määräyksellä sai luvan ostaa verotonta kahvia, säätyläisrouvien keskuudessa yleistyivätkin kahvilla paranevat sairaudet.

1800-luvun loppuun mennessä kahvia maisteltiin jo lähestulkoon jokaisessa suomalaisessa talossa ja töllissä. Sitä voitiin nauttia myös arkisin ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä – varojen salliessa jopa kolmesti päivässä.

Kahvin maahantuonti keskeytyi talvisodan alussa vuonna 1939, jolloin juotiin erilaisia korvikkeita. Kuusi vuotta myöhemmin, ensimmäinen sodan jälkeen Suomeen saapunut kahvilaiva oli aikansa mediatapahtuma.