Ellen-kakku

Reseptin lähetys sähköpostilla

Marenkipohjat:
6 huoneenlämpöistä valkuaista
3 ½ dl tomusokeria
2 ps (160 g) Meira mantelijauhetta

Kreemitäyte:
½ dl vettä
1 rkl Kulta Katriina pikakahvijauhetta
½ dl sokeria
250 g vaniljavanukasta
200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl tomusokeria
1 ps (80 g) Meira mantelijauhetta

Pinnalle:
1 ½ ps (75 g) Meira mantelilastuja
n. 50 g vihreää marsipaania
n. 50 g vaaleanpunaista marsipaania
tomusokeria

Piirrä lyiykynällä kahteen leivinpaperiin yhteensä 8 pientä ympyrää (halkaisija 15-16 cm). Ympyrät voivat olla lähellä toisiaan, sillä marenkivaahto ei leviä uunissa. Käännä leivinpaperi lyijypuoli alaspäin pellin päälle. Aseta alle toinen leivinpaperi, jotta ympyröiden rajat erottuvat paremmin. Sivele pintaan kevyesti öljyä.

Erottele valkuaiset kulhoon. Lisää tomusokeri. Vaahdota noin 20 minuutin ajan. Sekoita joukkoon mantelijauhe vähitellen vatkaimella rauhallisesti sekoittaen.

Levitä marenkivaahto leivinpapereille ympyröiksi. Nosta pellit 125-asteiseen uuniin 60-75 minuutiksi, kunnes marenkilevyt ovat kuivahtaneet pohjaa myöten. Kiertoilmatoimintoa ei tarvita, mutta vaihda välillä peltien paikkaa. Marenkilevyt jäävät litteiksi. Anna levyjen jäähtyä ennen irrottamista.

Valmistele tässä vaiheessa koristeluun tulevat mantelilastut. Paahda mantelilastut kuumalla, kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi. Anna jäähtyä.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita siihen pikakahvijauhe ja sokeri. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Yhdistä vaniljavanukas ja kahvi vatkaimella sekoittaen.

Vatkaa pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja mantelijauhe. Sekoita joukkoon kahviseos pieni määrä kerrallaan rauhallisesti vatkaten.

Levitä kreemitäyte marenkipohjien päälle. Säästä jonkin verran täytettä reunoille. Nosta levyt päällekkäin tarjoilulautaselle. Tasoita reunat lopulla kreemillä. Koristele samantien painelemalla mantelilastuja kreemin pintaan, sillä lastut tarttuvat parhaiten kreemin ollessa vielä notkeaa. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.

Kauli ruusua varten vaaleanpunainen marsipaani ohueksi levyksi. Leikkaa levy suikaleiksi. Ohenna suikaleen toista sivureunaa (= terälehtien kärki) kaulimella. Kieritä rullalle ja jatka lisäämällä ympärille lisää suikaleita, kunnes ruusu on halutun kokoinen. Leikkaa kanta lyhyemmäksi veitsellä.

Kauli vihreästä marsipaanista pitkä levy. Leikkaa taikinapyörällä suikaleiksi. Asettele suikaleet ristiin kakun päälle. Muotoile neljästä pätkästä ruusuke kakun keskelle ja aseta päälle ruusu. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

Vinkki: Kakun voi valmistaa koristeluita myöten jääkaappiin jo 1-2 päivää ennen juhlia. Voit myös pakastaa kakun heti kasaamisen jälkeen.