Donitsit

Reseptin lähetys sähköpostilla

3 1/2 dl täysmaitoa
7 g kuivahiivaa
1 dl sokeria
noin 8 dl vehnäjauhoja
2 tl Meira kardemummaa
75 g suolatonta voita
Paistamiseen
1 l rypsiöljyä

Kuorrutus
2 1/2 dl tomusokeria
1 munanvalkuainen
2–3 tippaa sitruunamehua
muutama tippa punaista tai sinistä elintarvikeväriä

Koristeluun
1 rkl Meira strösseleitä
1 rkl Meira laksritsiströsseleitä

Sekoita 42-asteiseen maitoon kulhossa hiiva, 1 rkl sokerimäärästä ja 1 rkl jauhomäärästä. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vesihauteeseen. Kun juuri kuplii, eli noin 15 minuutin kuluttua, on hiiva aloittanut toimintansa ja voit jatkaa taikinan alustamista.

Lisää seokseen loppu sokeri, jauho, kardemumma ja huoneenlämpöinen voi. Alusta, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa. Jos taikina on liian tarttuvaista, lisää vähän jauhoa.

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin tunti.

Nujerra taikina jauhotetulla työpöydällä ja kauli se noin sentin paksuiseksi levyksi.

Ota taikinasta haluamasi kokoisia pyörylöitä esim. juomalasilla. Varmista että pyörylät ovat jauhotetulla alustalla ja anna niiden kohota kostealla liinalla peitettynä noin tunti.

Kun donitsinalut ovat kohonneet kaksinkertaisiksi, tee niiden keskelle reiät. Voit hiukan avata ja venyttää reikiä sormilla.

Kuumenna öljy noin 175-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa kun vaalea leipäpala jää kellumaan ja ruskistuu muutamassa minuutissa. Paista donitsit muutaman kappaleen erissä kullanruskeiksi. Kun alapinta on saanut kauniin värin, käännä donitsi. Nosta valmiit donitsit talouspaperin päälle valumaan. Anna jäähtyä.

Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Säädä väri haluamaksesi elintarvikeväriä lisäämällä. kasta donitsien toinen pinta kuorrutteeseen ja nosta kuivamaan.

Ripottele kuorrutteen päälle strösseleitä ennen kuin kuorrute ehtii kuivua.

Huom. Muista uppopaistaessasi aina pitää kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos rasva leimahtaa, sitä ei saa sammuttaa vedellä, vaan kattilan kannella tukahduttamalla.