Piparitötteröt

Reseptin lähetys sähköpostilla

Taikina:
150 g margariinia
3/4 dl tummaa siirappia
2 dl taloussokeria
1/2 rkl Meira jauhettua kanelia
1/2 rkl Meira piparkakkumaustetta
2 munaa
1 tl Meira ruokasoodaa
noin 7 dl vehnäjauhoja

Koristeiden kiinnittämiseen:
1 valkuainen
2 1/2 -3 1/2 dl tomusokeria
3 tippaa sitruunamehua

Koristeluun:
Meira roseepippureita
Meira pähkinöitä
Meira Purppura nonparelli
Meira Kirjava nonparelli
Meira Kirjava strösseli
Meira Kirjava lakritsiströsseli

Osien liittämiseen:
2 dl sokeria

Mittaa margariini, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä haaleaksi.

Vatkaa munat yksitellen haaleaan taikinaan.

Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Lisää jauhot vähitellen kattilaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kattila kannella. Pidä jääkaapissa yön yli että taikina tasaantuu ja jähmettyy. Tee paperista kolmion muotoinen kaava. Muodon ja koon voit itse päättää.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Käytä kauliessasi riittävästi jauhoja jotta taikina ei tartu pöytään kiinni.

Aseta kaava taikinan päälle ja leikkaa terävällä veitsellä ääriviivoja myöten taikinasta kolmioita. Jokaiseen tötteröön tarvitset neljä samankokoista kolmiota. Kannattaa tehdä myös muutama ylimääräinen kolmio. Tee lisäksi jokaiselle tötterölle 2 kpl noin 2x2 cm kokoista palaa nauhan kiinnittämistä varten. Voit myös ottaa taikinasta pieniä koristeita tötteröihin esim. tähden tai kukan muotoisilla piparimuoteilla.

Nosta palat ohutta lastaa apuna käyttäen leivinpaperoidulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa palojen koosta riippuen 4-7 min. Anna palojen jäähtyä ja kuivua seuraavaan päivään ennen koristelua.

Koristeiden kiinnittämistä varten siivilöi tomusokeri valkuaiseen. Sekoita tasaiseksi. Tomusokerin määrä riippuu munan koosta. Sokerikuorrutteen koostumus on sopivaa kun vatkainta nostettaessa seos muodostaa huipun, joka kuitenkin pian taipuu alas.

Koristele palat erilaisilla Meira mausteilla, pähkinöillä ja leivontakoristeilla. Anna kuivua hyvin ennen kuin kokoat tötteröt.

Sulata sokeri pinnoittamattomalla paistinpannulla, kunnes se on kullanruskeaa. Kasta kolmion sivu sulaan sokeriin ja liitä toiseen palaan kiinni. Kiinnitä näin kaikki neljä palaa jokaiseen tötteröön.

Viimeistele tötteröt nauhoilla. Liimaa nauhat tötterön vastakkaisiin sisäsivuihin kuumaan sokeriin kastetulla piparinpalalla. Vedä nauhat tötterön kärjen läpi ja solmi rusetille.