Mausteinen joululeipä

Reseptin lähetys sähköpostilla

Juuri:
3 dl vettä
1 dl omenasosetta
¼ dl tummaa siirappia
1 tl sokeria
1 tl Meira suolaa
1 tl Meira fenkolia
½ tl Meira kuminaa
½ tl Meira jauhettua pomeranssia
1 ps (11 g) kuivahiivaa
¾ ps Meira pinjansiemeniä
n. 2 dl vehnäjauhoja

Alustukseen:
n. 5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2 rkl juoksevaa margariinia

Pinnalle:
1/4 ps Meira pinjansiemeniä

Lämmitä vesi ja omenasose noin 42-asteiseksi. Lisää siirappi, sokeri, suola, huhmaressa hienonnetut fenkolit ja kuminat sekä pomeranssi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita nesteeseen. Lisää jauhoja sen verran, että saat vellimäisen taikinajuuren. Nosta taikinakulho lämpimään vesihauteeseen ja peittele liinalla. Kun juuri kuplii, noin 10 minuutin kuluttua, on hiiva aloittanut toimintansa ja voit jatkaa taikinan alustusta.

Lisää juureen huoneenlämpöinen rasva ja alusta taikinaan loput jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi.

Pyörittele taikina limpuksi ja nosta se leivinpaperoiduille uunipelleille. Pistele limppu ja anna kohota peiteltynä.

Voitele hyvin kohonnut leipä vesi-siirappiseoksella ja ripottele pinnalle pinjansiemeniä. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 20­­-30 minuuttia.

Vinkki:
Kauniiseen leivinliinaan kiedottu leipä on maistuva lahja.