Miten pähkinät ja mantelit pitäisi säilyttää?

Korkean rasvapitoisuutensa takia ne kannattaa säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa valolta suojattuna. Ne voi säilyttää myös jääkaapissa.

Ovatko pähkinät terveellisiä?

Pähkinät sisältävät runsaasti rasvaa, kohtuullisesti proteiinia ja vähän hiilihydraattia. Rasvahappokoostumus on edullinen: pähkinöiden rasvoista noin 90 prosenttia on rasva-arvojen kannalta terveellisiä kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja. Pähkinät sisältävät myös elimistölle välttämättömiä rasvahappoja, linoli- ja alfa-linoleenihappoa. Pähkinöissä on runsaasti mm. magnesiumia, kaliumia, B-ryhmän vitamiineja, E-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, rautaa, kuparia ja sinkkiä. Varsinkin kasvissyöjille pähkinät ovat myös tärkeä proteiinin lähde. Pähkinät sisältävät myös runsaasti kuituja. Sadasta grammasta pähkinöitä saa 17–35 prosenttia päivän kuitutarpeesta.

Sisältävätkö pähkinät kolesterolia?

Pähkinät eivät sisällä kolesterolia. Yleisesti ottaen kasvikunnan tuotteissa ei esiinny merkittäviä määriä kolesterolia. Pähkinöissä on sitä vastoin runsaasti terveellisiä kasvisteroleita. Suurin osa pähkinöistä sisältää myös hyvin vähän tyydyttyneitä rasvoja. Pähkinöissä on pääosin kertatyydyttymätöntä öljyhappoa.

Ovatko kaikki pähkinät ja mantelit yhtä ravintorikkaita?

Niissä on paljon eroja. Manteleista saadaan runsaasti vastustuskykyä vahvistavaa E-vitamiinia, melko paljon ruuansulatusta edistävää kuitua ja runsaasti hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka kaikki auttavat jaksamaan. Hasselpähkinöissä on puolestaan runsaasti fosforia, magnesiumia ja kalsiumia. Saksanpähkinöissä on lisäksi paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja, joiden osuus rasvojen kokonaismäärästä on useimmille suomalaisille liian pieni.