Millainen on hyvä maustehylly?

Paljon muutakin kuin paprikaa, pippuria ja oreganoa.

Hyvä ja toimiva maustehylly on kuin hyvä ruokalista. Se ei ole liian suppea eikä toisaalta liian laaja, mutta silti turvallisen toimiva ja kokeiluihin innostava. Myös uutuuksilla on molemmissa sijansa jokapäiväisten mausteiden ohessa.

Kokosimme aloittelevalle maustajalle oppaan oman maustehyllyn rakennusaineiksi. Perusraaka-aineilla pääset jo pitkälle. Maustamistaitojen ja kokemuksen karttuessa kannustamme kokeilemaan rohkeasti uusia makuyhdistelmiä. Kokeile maustamista ensin arkisten perusruokien yhteydessä.   

Yhdeksän perusmaustetta jokaiseen maustehyllyyn

Nämä yhdeksän perusmaustetta muodostavat maustehyllysi rungon.

Basilika – lisää se lopuksi

Tuoreena tai kuivattuna käytettävä basilika on maailman tärkeimpiä mauste- ja aromikasveja. Basilika on hyvälle tuoksuva ja miedon makuinen yrtti. Se sopii tomaatin sekä muiden kasvisten, keittojen, pasta- ja jauheliharuokien, salaattien ja pizzojen maustamiseen. Lisää basilika keitettävään ruokaan viime hetkellä, ettei sen maku heikkene. Välimeren keittiöissä käytetään paljon basilikaa, varsinkin yhdessä tomaatin kanssa.

Mustapippuri on syystäkin suosittu

Juuri kypsymäisillään oleva, pippuriköynnöksen kuorimaton marja eli mustapippuri on maailman käytetyin mauste.  Jauhettuna tai rouhittuna se viihtyy hyvin paistetun ja grillatun lihan sekä kalan, kastikkeiden, pataruokien ja pikkulämpimien kanssa. Kokonainen mustapippuri puolestaan ui kuin kotonaan keitoissa. Ryppyinen pinta mustapippuriin syntyy aurinkokuivatuksen aikana. 

Oregano – paljon enemmän kuin pizzamauste

Italian ja Kreikan maisemista kotoisin oleva mäkimeirami eli oregano tunnetaan antiikin ajoilta asti.  Oregano on hajultaan ja maultaan voimakas yrtti, joka sopii pizzojen, italialaisten ja kreikkalaisten ruokien, kasvisten, lihapatojen ja tomaattiruokien maustamiseen. Kreikkalaiset käyttävät oreganoa paljon myös kalan kanssa, aivan kuten suomalaisetkin joskus aikoinaan silakan mausteena.

Vinkki: Oreganosta syntyy myös oiva tee kymmenessä minuutissa, kun haudutat sitä pari-kolme teelusikallista reilussa parissa desissä kiehahtanutta vettä.

Paprika saa ruuan punastumaan

Espanjalaiset toivat 1500-luvulla paprikan Keski-Amerikasta Eurooppaan, mutta alkoivat kutsua sitä pippuriksi, mitä se ei kuitenkaan ole.  Paprikajauhe antaa ruokiin punertavan värin ja melko voimakkaan maun. Paprikajauhe sopii liha-, broileri-, kala-, äyriäis-, kasvis- ja munaruokiin sekä kastikkeiden maustamiseen.

Vinkki: Kun annat paprikan kiehahtaa hetken aikaa öljyssä ennen muiden aineiden lisäämistä, saat ruokaan täyteläisemmän värin ja maun.

Ruohosipuli kruunaa voileivän

Ruohosipulia eli ruoholaukkaa on viljelty Kiinassa tuhansia, ja Euroopassakin jo satoja vuosia. Ruohosipulia sopii ripotella kaikkiin ruokiin, joihin tarvitaan mietoa sipulin makua.  Kuivattua ruohosipulia käytetään tuoreen tavoin keittojen sekä kala-, kasvis- ja munaruokien maustamiseen ja koristeeksi – ja vaikka voileipien päälle ja sillin lisäkkeeksi.

Paahdettu sipulihiutale – iloa ilman kyyneleitä

Paahdettu sipulihiutale sopii liha-, jauheliha-, kala- ja kasvisruokiin, keittoihin ja kastikkeisiin. Se on myös erinomaisen taloudellista sipulia, koska se ei, tuoreen toverinsa tavoin, pääse pilaantumaan. Mikä parasta, kuivattu sipuli säilyttää makunsa pitkään.

Sitruunapippuri – pirteä supersuosikki

Sitruunapippurissa maistuvat sitruuna ja hienoarominen mustapippuri suolalla terästettynä. Sitruunapippuri antaa mukavasti makua ja kirpeyttä paistettuun ja grillattuun kalaan, äyriäisiin, broileriin ja lihaan. Sitruunapippurin raikas maku piristää myös salaatteja ja salaattikastikkeita tai voileipiä ja sellaisenaan syötäviä vihanneksia, kuten tomaattia.

Tilli kuuluu muuallekin kuin graavikalaan

Tilli vaatii valoa vahvistuakseen. Valoisien iltojen Pohjoismaissa sekä Venäjällä ja Puolassa sitä käytetään mausteyrttinä runsain mitoin.  Kuivattua tilliä käytetään tuoreen tillin tavoin kala-, äyriäis- ja kasvisruokiin, lihakastikkeisiin ja keittoihin sekä salaatteihin ja salaattikastikkeisiin.

Valkosipulia jauheena tai rouheena

Valkosipulia pidettiin tärkeänä ravintokasvina jo Egyptissä 7000 vuotta sitten ja saapuikin Eurooppaan ensimmäisten viljelykasvien joukossa. Jauheena valkosipulia käytetään, kuten tuorettakin, liha-, kala- ja kasvisruokien, salaattien, kastikkeiden ja aromivoin maustamiseen. Rouheena sen voi lisätä nestepitoisiin ruokiin sellaisenaan ja tarvittaessa pehmentää pienessä määrässä lämmintä vettä. Jauheena ja rouheena valkosipuli ei pilaannu.

Yhdeksän virkistävää vaihteluntuojaa

Näillä eksoottisilla mausteilla virkistät ja tuot vaihtelua tuttuihin arkiruokiisi.

Cajunmauste vie ajatuksen Syvään etelään

Cajun viittaa Yhdysvaltojen eteläosien ranskankieliseen väestöön ja heidän monipuoliseen kulttuuriinsa. Meiran Cajunmauste kumartaa syvään cajun- ja kreolikeittiöille. Meiran Cajunmauste antaa voimakkaan täyteläisen luonteen paistettuun ja grillattuun lihaan sekä kalaan, risottoihin sekä äyriäis- ja pataruokiin.

Cayennepippuri – käsittele varoen!

Voimakkaan tulinen cayennepippuri sopii muna-, kala-, kana- ja voimakasmakuisten liharuokien maustamiseen.

Chilirouhe – antaa palaa!

Chili on nimitys Capsicum-sukuisille paprikoille, joiden kapsaisiinipitoisuus on tulisen suuri. Kapsaisiini laukaisee suun kipuhermojen (ei siis makuhermojen!) kautta ihmiskehossa hälytyksen, joka vapauttaa luonnon omia puudutusaineita eli endorfiineja. Aromikas ja makeahko mieto chilirouhe mauste sopii kasvis- ja broileriruokiin sekä paistetulle lihalle ja kalalle. Tulinen chilirouhe on parhaimmillaan pataruuissa, kastikkeissa ja pizzoissa sekä pöytämausteena.

Inkivääri lämmittää

Inkiväärin juuri - tai oikeastaan maavarsi – on maultaan yllättävän voimakas ja jauhetunkin inkiväärin annostelu kannattaa aloittaa varovasti. Inkivääri sopii sianlihan ja broilerin, äyriäisten ja kalan sekä kasvisruokien mausteeksi ja leivonnassa piparkakkuihin, maustekakkuihin sekä omenaleivonnaisiin. Vielä 1300-luvulla inkivääri oli pippurin ohella tavallisin mauste Euroopassa.

Vinkki: Inkivääri tuo apua myös nuhanenälle: Sekoita teehen tai kahviin puolesta yhteen teelusikallista inkivääriä ja anna hautua hetken. Inkivääri lämmittää mukavasti ja helpottaa tukkoista oloa.

Juustokumina eli jeera eli roomankumina

Juustokumina on voimakkaan täyteläinen itämainen mauste, jota viljeltiin Välimeren alueella jo ennen ajanlaskumme alkua. Keskiajalla juustokumina katosi Euroopan keittiöistä lähes kokonaan, mutta intialaisen ruuan ansiosta se noussut taas muotiin. Paista jeeraa hetki öljyssä, kun käytät sitä liha-, broileri-, kala-, kasvis- ja riisiruokiin. Jeera sopii myös ruokaleipien mausteeksi.

Huom. Juustokuminalla ei voi korvata kotoista kuminaamme, sillä niiden maut poikkeavat toisistaan. Jeeran miedosta aromista pitävät usein myös kuminaa vieroksuvat.

Kaneli sopii lähes kaikkeen

Kaneli on ikivanha mauste, joka tunnettiin jo lähes 3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Ruuanlaitossa sitä käytetään sian-, naudan- ja lampaanlihan sekä broilerin, äyriäisten ja kalan sekä kasvisruokien maustamiseen. Kaneli on myös leivonnaisten, jälkiruokien, puurojen, viilin sekä lämpimien juomien mauste.

Kardemummaa kuluu eniten Pohjoismaissa

Ruokahalua ja syljeneritystä lisäävä kardemumma on inkiväärin sukulainen. Aasialaiset liharuuat, wokit sekä broileri-, kasvis- ja riisiruuat ovat ruuanlaitossa sen kotikenttää.  Kardemumma sopii myös jälkiruokien, hedelmäsalaattien, jäätelön ja kuumien juomien mausteeksi. Leivontamausteena kardemumma on yleinen ennen muuta Suomessa ja Ruotsissa, jotka yhdessä kuluttavatkin 15 prosenttia koko maailman kardemummatuotannosta.

Vinkki: Ripottele hippu kardemummaa suodatinpussin pohjalle kun valmistat kahvia.

Kurkuma – pippurimainen, mutta mieto

Kurkuma antaa kauniin värin mm. curryyn, mutta valitettavasti se värjää ikuisesti myös pöytä- ja lautasliinat, ja jopa osan muoviastioista. Kun haudutat kurkumaa öljyssä tai voissa kymmenisen minuuttia sen maku pehmenee. Kurkuma tuo itämaista aromia ja loistavaa väriä kana-, kala-, sianliha- ja äyriäisruokiin. Voit käyttää sitä myös riisiruokiin curryn asemesta.

Meiralta saat kurkumaa 35 g lasitölkissä.

Huom. Kurkuma aiheuttaa osalle allergisia oireita.  Tästä syystä se on merkittävä tuoteselosteeseen. Sen tunnistaa koodista E100.

Neilikka – polttavan voimakas kukannuppu

Mausteneilikka on neilikkapuun kuivattu kukannuppu. Sen suomenkielinen nimi tulee saksan sanasta Nelke, pidemmin Nägelchen, eli pikku naula. Ruuanlaitossa polttavan voimakasta neilikkaa käytetään sian-, naudan- ja lampaanlihan sekä broilerin, äyriäisten ja kalan sekä kasvisruokien ryydittämiseen. Neilikka sopii loistavasti myös piparkakkujen, maustekakkujen sekä omenajälkiruokien maustamiseen.

Meiralta saat neilikkaa jauhettuna 30 g pussissa ja 34 g lasitölkissä sekä kokonaisina 15 g pussissa.

Vinkki: Kokeile pientä määrää neilikkaa myös hengityksen raikastamiseen!