Usein kysyttyä

Miten kahvi tuli Suomeen?

Suomalaiset ovat olleet kahvikansaa jo yli 250 vuotta. Nykyään täällä juodaan enemmän kahvia kuin missään muualla maailmassa, noin viisi kupillista päivässä/hlö.

Eteläisimpään Ruotsi-Suomeen kahvia tuotiin jo 1600-luvun lopussa, aluksi apteekkien lääkevarastoihin. 1730-luvulla kahvi löysi myös Suomeen, ensin rannikolle ja myöhemmin sisämaahan. Kahvinjuonti kiellettiin tai asetettiin veronalaiseksi 1800-luvun alkuun mennessä ainakin neljä kertaa.

Koska vain lääkärin määräyksellä sai luvan ostaa verotonta kahvia, säätyläisrouvien keskuudessa yleistyivätkin kahvilla paranevat sairaudet. 1800-luvun loppuun mennessä kahvia maisteltiin jo lähestulkoon jokaisessa suomalaisessa talossa ja töllissä. Sitä voitiin nauttia myös arkisin ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä – varojen salliessa – jopa kolmesti päivässä.

Kahvin maahantuonti keskeytyi talvisodan alussa vuonna 1939, jolloin juotiin erilaisia korvikkeita. Kuusi vuotta myöhemmin, ensimmäisen sodan jälkeen Suomeen saapunut kahvilaiva oli aikansa mediatapahtuma.

Mistä Meiran käyttämät kahvilajikkeet tulevat?

Raakakahvi tuodaan Suomeen Etelä- ja Keski-Amerikan maista sekä eteläisestä ja Itä-Afrikasta. Hyvä kahvi syntyy, kun eri kahvilajikkeita sekoitetaan keskenään. Kahvi sellaisena kuin se kaupasta ostetaan on siten monen valinnan tulos. Meiran asiantuntijat valitsevat eri kahvilajikkeista sekoituksia, jotka kuluttajat tuntevat eri kahvimerkkeinä.

Mitä eroa on espressolla ja ”tavallisella” kahvilla?

Espresson tummempi paahto vahvistaa aromeja ja alentaa happojen ja kofeiinin määrää. Koska jauhatusaste on myös hienompi, suodatuspinta-ala nousee. Tämä yhdessä valmistamisen yhteydessä vallitsevan kovan paineen kanssa tekee espressosta täyteläistä ja jälkimausta pitkän. Kahvipavun jauhatuksen karkeus valitaan valmistustavan ja -ajan perusteella. Nyrkkisääntönä voidaan pitää: mitä lyhyempi suodatusaika, sen hienompi jauhatus.

Mitä erilaisia jauhatusasteita on?

  • turkkilainen jauhatus – erittäin hienoksi jauhettua, tomumaista
  • espressojauhatus – hieno jauhatusaste, lähes tomumaista jauhetta
  • suodatinjauhatus – suodatinkahviin käytettyä
  • pannujauhatus – karkea jauhatus, sopii kahvipannussa ja pressopannussa valmistettavaksi.

Miten kahvilajikkeet valitaan?

Meira ostaa raakakahvin alkuperämaista lähetettyjen näytteiden perusteella. Meiran kahvilaboratoriossa käsitellään vuosittain noin 600 tarjousnäytettä. Kaikki näytteet tarkistetaan visuaalisesti, paahdetaan ja maistetaan. Tärkein testaustyökalu on makuaisti, jota ei vielä ole pystytty millään mittarilla korvaamaan. Maistaminen tapahtuu neljän hengen maistamisraadin voimin - yhtään päätöstä ei tehdä vain yhden ihmisen maistamistuloksen perusteella.

Miten tyhjä kahvipakkaus hävitetään?

Tyhjä kahvipakkaus lajitellaan muovikeräykseen ja sen puuttuessa energia- tai sekajätteeseen.

Miten kahvinkeitin puhdistetaan?

Katso ohjeet täältä

 

Myespresso-kahvikoneeseen liittyvät kysymykset

Voiko laitteessa käyttää muita kuin Segafredo myespresso -kapseleita?

Ei voi, laite toimii vain niillä.

Miten hävitän käytetyt Segafredo myespresso -kapselit?

Voit laittaa kapselit bio-, energia- tai sekajätteeseen. Segafredo myespresso käyttää EcoPure®-kapseleita, jotka on valmistettu kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Kun kapseli on käytetty, siitä tulee biohajoavaa sekajätettä (EU:n direktiivi 94/62 EY, ISO 14855:n mukaista testausmenetelmää noudattaen, testauspöytäkirja EcoPure® 082AT2011.) Kapseli hajoaa noin 15-prosenttisesti 180 päivässä, joten omaan pihakompostiin kapselia ei kuitenkaan suositella laitettavan.

Miten valmistan espressokahvia Segafredo myespresso -laitteella?

Täytä säiliö kylmällä vedellä. Kytke virta laitteeseen, ja espressopainikkeen merkkivalo syttyy. Valo palaa punaisena, kunnes vesi on riittävän kuumaa ja vihreä valo syttyy. Lämmitä kuppi. Huuhtele laite painamalla espressopainiketta. Anna veden valua kahvisuuttimen läpi. Pysäytä vedentulo painamalla espressopainiketta uudelleen.

Avaa latauskahva ja pane kapseli paikalleen. Sulje latauskahva. Aseta kuppi tipparitilän tai erillisen kupinpidikkeen päälle. Paina espressopainiketta ja anna kahvin valua kuppiin. Paina painiketta uudelleen, kun kahvia on haluttu määrä. Avaa latauskahva, kun kahvi on valmis. Kapseli putoaa kapselisäiliöön. Sulje latauskahva ja huuhtele laite painamalla espressopainiketta.

Kuinka usein kapselisäiliö pitää tyhjentää?

Kun 10–12 kapselia on käytetty, kapselisäiliö on täynnä. Irrota ja tyhjennä se.

Mistä tiedän, koska kahvi on valmista valutettavaksi?

Kahvi on valmista valutettavaksi, kun vihreä valo syttyy. Punaisen valon palaessa laite on vielä lämpenemässä. Punaisen valon syttyminen kesken kahvin valutuksen ei kuitenkaan tarkoita, että valutus pitäisi lopettaa – valo vain ilmaisee, että laite lämpiää lisää tarpeeksi korkean lämpötilan ylläpitämiseksi.

Laitteeni on ollut käyttämättä jonkin aikaa. Voinko tehdä sillä heti kahvia?

Saadaksesi erinomaista kahvia suosittelemme, että irrotat vesisäiliön, peset sen huolellisesti ja täytät kylmällä vedellä. Varmista, että latauskahva on alhaalla. Laitteen valo palaa punaisena, kunnes vesi on riittävän kuumaa, jolloin vihreä valo syttyy. Valmista kahvi ohjeiden mukaan.

Miten laite puhdistetaan?

Puhdista laitteen runko kostealla pyyhkeellä. Älä käytä hankaavia puhdistusaineita. Käytä tarvittaessa kahvilaitteisiin tarkoitettua puhdistusainetta. Poista kalkki kahvilaitteisiin tarkoitetulla kalkinpoistoaineella noudattaen tuotteesta annettuja ohjeita.

Mitä teen, kun kahvi ei ole tarpeeksi lämmintä?

Odota, kunnes laite on saavuttanut tarvittavan lämpötilan, jolloin vihreä merkkivalo syttyy. Anna veden valua kahvisuuttimen läpi. Lämmitä kuppi kuumalla vedellä, esimerkiksi juuri juoksuttamalla vettä kahvisuuttimen läpi.

Kahvia ei tule tai sitä tulee liian hitaasti?

Varmista, että säiliössä on riittävästi vettä. Lisää tarvittaessa kylmää vettä.

Miksi kapseli ei putoa kapselisäiliöön?

Säiliö on todennäköisesti täynnä. Tyhjennä se. Nykäise uudelleen latauskahvasta. Kapseli irtoaa pidikkeestään.

Laite ei käynnisty?

Varmista, että virtajohto on kunnolla kiinni ja laite on kytketty päälle. Punainen merkkivalo syttyy, kun näin on. Jos vikaa ilmenee edelleen, ota yhteyttä valtuutettuun jälleenmyyjään – liikkeeseen, josta laitteen ostit.

Olen kadottanut käyttöohjeen. Mistä saan uuden?

Katso käyttöohje tältä sivustolta Segafredo Myespresso

Kuinka kauan laitteen takuu on voimassa?

Segafredo myespresso -kahvikapselilaitteella on 2 vuoden takuu. Tutustu takuuehtoihin käyttöohjeesta. Huomaathan, että takuuasioissa sinun tulee kääntyä sen valtuutetun myyjän puoleen, jolta laitteesi ostit.