Kahvin lyhyt historia

Kahvin löytymisen ajankohtaa ei tiedetä. Löytötapaakin voidaan vain arvailla. Legendan mukaan abyssinialainen lammaspaimen nimeltä Kaldi oli havainnut lampaidensa pureskelleen jonkin kiiltävälehtisen pensaan marjoja ja tulleen levottomiksi. Paimen maistoi marjoja itsekin ja pian häntä ei enää väsyttänyt lainkaan. Hän piti kokemusta niin poikkeuksellisena, että vei marjoja läheiseen luostariin. Imaami tulkitsi tapahtuneen pirun tekosiksi ja heitti marjat nuotioon. Tuhkasta nousi pian huumaava tuoksu ja munkit keräsivät marjat talteen ja heittivät kuumaan veteen. Luostarin väki joi näin syntynyttä juomaa ja haltioitui kokemastaan. Kahvi oli löydetty.

Kahvi valloittaa maailman

Kahvin tie kulki karavaanien mukana Arabiaan ja Turkkiin, sieltä Persiaan. Kaupallisesti kahvia ryhdyttiin viljelemään 1400-luvulla Arabian niemimaalla. Eurooppaan kahvi tunkeutui Italian kautta 1600-luvulla, ja Pohjolan kahvi valloitti 200–300 vuotta sitten. 1800-luvulle tultaessa kahvi oli kotiutunut suomalaisiin herrasperheisiin, ja kahvilaelämä kukoisti Helsingissä.

Vuosisadan lopulla kahvia maisteltiin jo joka talossa ja töllissä, kussakin varojen mukaan. Sillä kahvi oli kallista – se maksoi hyvän työmiehen päiväpalkan verran. Kuten sananlasku kertoo: "Kahvikulta kaunis juoma, vaan on kumma kukkarolle".