Kahvityypit ja lajit

Kahvia viljellään yli kuudessakymmenessä maassa eri puolilla maapalloa. Eri kahvilajikkeet vaativat kuitenkin kukoistaakseen erilaiset olosuhteet. Siinä missä esimerkiksi arabica viihtyy lauhkeassa ilmastossa, kestää robusta hyvin kuumuutta. Coffea arabica ja coffea robusta ovat kaupallisesti tärkeimpiä kahvilajikkeitamme. 

Hienostunut arabica

Laadultaan parhaana lajina pidetään coffea arabicaa, joka on kotoisin Etiopiasta. Kaikesta maailmalla tuotetusta kahvista 70–80 prosenttia on arabicaa. Arabicaa käytetään lähes kaikissa maailman parhaissa kahvilaaduissa. Maultaan arabica on pehmeää ja sävykästä.

Ryhdikäs robusta

Coffea robustan kotimaa on Kongon demokraattinen tasavalta. Lajike kasvaa mieluiten trooppisilla alangoilla, ja siksi sitä viljellään paljon Afrikassa ja Aasiassa. Arabicaan verrattuna robusta on maultaan voimakkaampi ja kitkerämpi. Voimaakkuutensa ansiosta robustaa käytetään usein etenkin espressokahvien pohjana. Kofeiinipitoisuudeltaan ryhdikäs robusta on lähes kaksinkertainen hienostuneeseen arabicaan nähden.