Mausteet uudistavat juomat ja ruoat

Suomalaisessa ruokakulttuurissa erilaisten juomien osuus kasvaa voimakkaasti. Monet kuntourheilua harrastavat aloittavat aamunsa terveellisillä smoothie-juomilla, joiden makua on helppo tuunata erilaisilla mausteilla. Mausteiden rooli on aina ollut se ”aina tätä samaa” -teeman pelastaja. Mausteita vaihtamalla jo tuttukin ruoka maistuu aina uudelta.
Mausteet uudistavat juomat ja ruoat

Mausteet sopivat monenlaisiin juomiin

Usein yhdistämme mausteiset juomat talveen ja jouluun. Jouluisia mausteita voi käyttää myös raikastamaan kesäjuomia ja antamaan niille uutta potkua. Miksi emme käyttäisi niitä ympäri vuoden? Neilikka sopii erinomaisesti esimerkiksi herukkapohjaisten boolien joukkoon makua antamaan. Kokeile myös tähtianista. Se sopii hyvin vaaleiden marjojen ja hedelmien kanssa, esimerkiksi valkoherukasta, karviaismarjoista ja omenoista tehtyihin juomiin.

Mausteilla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Tietysti kuuma juoma talvella tuo lämpöä kehoon tai hieno viilentävä mausteinen juoma tuo raikkauden tuntoa kesähelteellä. Maailma on täynnä upeita mausteita ja uusia makuja. Anna mielikuvituksellesi valta ja kokeile jotain aivan uutta.  Perinteinen juoma saa aivan uusia ulottuvuuksia lisäämällä hyppysellinen tai kaksi maustetta.

Miten juomaa tuunataan mausteilla?

Kevään kynnyksellä voit sekoittaa mehuun vaikka raparperihilloketta,  vaniljaa, kanelia, inkivääriä tai muskottia. Kaada päälle poreilevaa kuohuviiniä. Kanelia käytetään perinteisesti leivontaan, mutta varsinkin kuumissa juomissa sillä saadaan aikaan helposti itämaisia makuja. Kaneli kermavaahtoon sekoitettuna kruunaa jäätelöpohjaisen pirtelön. Inkivääri on klassinen makugeneraattori, kuivattuna jauheena tai tuoreena. Juoma kylmänä tai kuumana on hyvä inkiväärituunauksen kohde.

Vihreästä teestä voit tehdä varsinaisen terveyspaukun. Lisää vain jäitä, hiukan hunajaa, kurkumaa, cayennepippuria ja vaikka tummaa rommia.

Mausteisia kesäjuhlia toivottaen!

Tagit: