Mausteet suomalaisessa joulupöydässä ennen ja nyt

Perinteisessä suomalaisessa joulupöydässä on nykyään tilaa myös uusille ruokalajeille ja makuelämyksille. Vanhat ja perinteiset joululaatikkoreseptit piristetään persoonallisiksi ja mausteita käytetään huomattavasti enemmän kuin entisaikaan, jolloin laajaa maustevalikoimaa ei ollut saatavilla.

Tuunaa kinkku!

Joulupöydän kunkku eli kinkku on syrjäytetty joissain joulupöydissä kokonaan kalkkunan tai riistan tieltä. Hyviä vaihtoehtoja kinkulle on tarjolla runsaasti. Kokeile tänä jouluna vaikkapa omenalla ja pähkinällä täytettyjä possurullia tai savupaprikalla maustettua hirvipaistia

Kinkun ollessa ainoa oikea vaihtoehto, on sitäkin mahdollista ”tuunata” erilaisilla kuorrutteilla. Kinkun kuorrutteeseen sopii esimerkiksi tämä mausteisempi vaihtoehto.

Perusmausteet vs. aromikkaat maustesekoitukset

Suola ja pippuri näyttelivät aikaisemmin pääosaa ruoanlaitossa. Joulupöydän herkuissa saatettiin käyttää kanelia tai neilikkaa, mutta pääosin luotettiin perusmausteisiin. Kalat, sillit ja sienet säilöttiin suolassa, mutta nykyään niitä säilötään monesti erilaisissa mausteliemissä.

Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot ovat monelle joulupöydän vakioherkkuja, mutta niitäkin piristetään nykyään erilaisilla mausteilla ja yrteillä.

Laatikot muuttavat helposti muotoaan ja makuaan. Halutessaan joululaatikoiden tilalla voidaan tarjota esimerkiksi pähkinäisiä uunijuureksia, jossa vihannekset ja pähkinät luovat yhdessä täyteläisen makuyhdistelmän. Mausteinen bataattisoselaatikko on myös erinomainen vaihtoehto perinteisille laatikoille.

Rosolli valmistettiin ennen yksinkertaisesti juureksista ja vaaleanpunaisesta kermakastikkeesta. Nykyään rosollissa on runsaammin makua, koska juuresten lisänä käytetään paljon yrttejä ja monesti juureksia myös paahdetaan uunissa keittämisen sijaan.

Myös leipä kuuluu olennaisena osana juhlapöytään.  Perinteisen joululimpun voi korvata mausteisella joululeivällä, jonka koukuttavan maun salaisuus koostuu fenkolista, kuminasta ja pomeranssista.

Mausteiset tuoksut luovat joulutunnelmaa kotiin. Kokeile rohkeasti uusia makuja jouluherkkuihisi! Katso Meiran herkulliset joulureseptit täältä: meira.fi/fi/reseptit