Maapähkinä monipuoliseen käyttöön

Maapähkinöiden alkuperä on Etelä-Amerikassa, missä niitä on kasvanut tuhansia vuosia1. Meiran maapähkinät tulevat eri tuottajamaista (Etelä-Afrikka ja USA) satovaihteluiden mukaan. Maapähkinästä on olemassa tuhansia lajikkeita ja maapähkinöissä voikin huomata eroja eri satojen ja eri lajikkeiden välillä. Osa pähkinöistä on vaaleampia, osa pyöreämpiä ja myös maku voi vaihdella.

Maapähkinä on hernekasveihin kuuluva kasvi. Kukkimisen jälkeen kasvin varsi laskeutuu maan tasalle ja palot alkavat kehittyä maanpinnan alla. Yhdessä palossa on 1–3 siementä, joita kutsutaan maapähkinöiksi. Maapähkinät kerätään siis maan alta ja kuoritaan palosta.

Maapähkinä on proteiinin lähde, sisältää runsaasti kuitua ja runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa. Se sopii napostelun lisäksi mm. omatekoiseen mysliin, sellaisenaan tai paahdettuina mausteeksi ja koristeeksi erilaisiin salaatteihin, ruokiin ja leivonnaisiin sekä rouhittuina maustetahnoihin ja -kastikkeisiin esim. pestokastikkeeseen.

Lähde:
1The George Mateljan Foundation for The World's Healthiest Foods http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=101. Viitattu 20.10.2014.