Mausteiden säilyttäminen

Maustevarasto kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet tuotteet. Vanhentuneissa tuotteissa ei ole enää hyvää mausteista makua, joka antaisi ruoalle toivottua aromia. Mausteiden osuus hyvän aterian hinnasta on pieni, mutta merkitys maulle on suuri.

  • Mausteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Valo haalistaa mausteiden väriä. Herkimpiä valolle ovat yrtit ja voimakkaan väriset mausteet kuten paprika. Ilma edesauttaa eteeristen öljyjen haihtumista, ja lämpö puolestaan muuttaa mausteiden makua. Liedeltä nouseva höyry kostuttaa mausteet ja saa ne paakkuuntumaan. Väärän säilytyksen vuoksi mausteiden aromit saattavat haihtua jo muutamassa viikossa. Säilyvyys vaihtelee mausteiden öljypitoisuuden mukaan.
  • Paras säilytyspaikka mausteille on kuiva ja viileä, auringonvalolta suojattu paikka.
  • Älä säilytä mausteita lämpöä tuottavien keittiölaitteiden, kuten liesituulettimen tai lieden läheisyydessä.
  • Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet. Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet korkeintaan kolme vuotta.
  • Säilytä mausteet mieluiten tiiviissä lasi- tms. purkissa, joka suojaa herkkiä mausteita valolta sekä ruoanvalmistuksessa syntyviltä rasvahöyryiltä ja keittiön lämpimältä ilmalta sekä säilyttää mausteiden aromaattisen maun ja tuoksun.
  • Sulje maustepussin suu tiukasti tai mieluiten tyhjennä sisältö puhtaaseen lasipurkkiin. Kirjoita parasta ennen -päiväys vaikka purkin pohjaan liimattavaan teippiin.
  • Maustepurkit on hyvä pestä ja kuivata huolellisesti jokaisen täytön yhteydessä.
  • Osta mausteet käyttömäärän mukaan, yleensä melko pienissä erissä. Seuraa päiväyksiä ja heitä vanhentuneet mausteet pois.