Polttaa polttaa!

Chilien poltteesta vastaa kapsaisiini, joka huijaa kipuhermoja luulemaan, että suu on tulessa. Kapsaisiinit eivät siis oikeasti polta, vaan ne vain huijaavat tuntoaistia luulemaan niin. Seurauksena kehossa aiheutuu hälytys, joka vapauttaa kehon omia puudutusaineista, endorfiineja.

Chilien tulisuutta kuvataan scovillen asteikon avulla (yksikkö shu). Shu-yksikkö kuvaa kapsaisiinin määrää kuivapainoa kohden.

Meiran 5-portainen tulisuusasteikko tuotepakkauksen kyljessä kertoo nopeasti chilin tulisuuden asteen.

1 = 0–1 000 shu

2 = 1 000–7 500 shu

3 = 7 500–30 000 shu

4 = 30 000–75 000 shu

5 = 75 000– shu

Meira chilituotteiden tulisuus scovillen asteikolla

Meira chilimausteseos 1 000–1 500 shu
Meira chilirouhe guajillo 5 000 shu
Meira chilirouhe chipotle 10 000 shu
Tulinen chilimauste (mylly) 10 000-20 000 shu
Meira chilirouhe tulinen 35 000–50 000 shu
Meira chilijauhe tulinen 55 000-75 000 shu

(Lähde: Hietavuo, T., Kilpinen, J. & Aaltonen, T. 2015. Chilikirja. Gummerus Kustannus Oy, Helsinki. )