Cremasta laatuespresso tunnetaan

Valmiin kahviannoksen laatua voi tarkkailla jo ennen maistamista. Espresson päällä oleva ruskea vaahto eli crema on ensimmäinen asia, jonka juoman nauttija huomaa.

Jos cremaa ei ole tai se on niin ohut, että siitä näkee läpi, juoma on kelvoton juotavaksi. Kahvissa olevat öljyt ja rasva muodostavat yhdessä veden kanssa creman, kun espresso valmistetaan paineen avulla.

Jos kahvi on vanhaa tai suhteellisen tuoreenakin ollut jauhettuna jonkin aikaa, se on ehtinyt menettää aromejaan. Aromeja sisältävät öljyt haihtuvat. Kun vanhaa kahvia käytetään espresson tekemiseen, ei öljyjä ole enää tarpeeksi kunnon creman muodostamiseen.

Jos kahvi on liian karkeasti jauhettua, vesi pääsee kulkemaan sen läpi liian nopeasti eikä tarvittavaa painetta aromien uuttamiseen synny. Tällöin myös kahvin crema jää heikoksi.